12. Cerski marš

Tema broja: U slavu mišarskim i cerskim junacima

Pobedili vrućinu/M.Vilotić

Po 12. put, u nedelju, održan je Cerski marš sa oko dve hiljade učesnika, uglavnom mladih. Zbog pandemije prošle godine simoblično su obiđena istorijska mesta mesta u šabačkom kraju, a ove godine vladalo je veliko interesovanje za ovu jedinstvenu manifestaciju. U maršu dugom 37 kilometara od Šapca do Tekeriša, po najvećoj vrućini, pokazano je drugo lice Srbije. Nije bilo odustajanja, a po rečima Božidara Katića, predsednika istoimenog udruženja, pokzano je nasmejano mlado lice Srbije.

U dugačkoj koloni bili su i brojni učensici iz drugih sredina kao i iz Republike Srpske među njima i gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković. Tokom marša bilo je nekoliko odmorišta, a na ulazu u Tekeriš sačekani su svi učesnici da pesmom obeleže dolazak u ovo istorijsko mesto.

Na spomnem obeležju u Tekerišu tradicionalno je odata počast cerskim junacima i prvoj pobedi saveznika  u Prvom svetskom ratu. Srpska vojska imla je oko 16.000 ubijenih i ranjenih dok su austrougarski gubici bili gotovo dvostruko veći. Ovogodišnji marš bio je posvećem Vojislavu Tankosiću, heroju iz balkanskih i Velikog rata. Poginuo je u jesen 1915. godine, kod Trstenika, kao komandir bataljona koji je sa svojim četničkim odredom držao odstupnicu srpskoj vojsci.

D.E.

Foto: Pobedili vrućinu/M.Vilotić

Exit mobile version