Direktor OŠ „Laza K. Lazarević“ Slobodan Bogdanović za „Podrinske“

 

Dobri učenici zaslužuju da budu nagrađeni

Osnovna škola „Laza K. Lazarević“ ima tradiciju od 70 godina i sedam izdvojenih jedinica, sa više od 130 zaposlenih radnika, gde nastavu pohađa više oko 1.400 učenika. Sadašnji direktor Slobodan Bogdanović može da se pohvali četvrtim mandatom uz poptunu podršku kolektiva na svim izborima. U školu je došao kao profesor geografije, zatim je postao zamenik direktora i na kraju, 2002. godine i direktor. Rođen je u Sarajevu, gde je završio Prirodno-matematički fakultet, odsek za geografiju. Kroz profesorski staž prošao je mnogo toga, između ostalog i organizaciju geografskih kvizova, od kojih je jedan prezentovan sa učenicima za sve geografe u regionu.

– Činilo mi se da je tad Lazina škola bila centar sveta. Učenike sam uvodio u čudesan svet astronomije i crtanje zvezdanih karata. Brojne interesantne postavke iz sveta geografije krasile su holove naše škole. Bavio sam se recenzijom udžbenika za geografiju, a u školi imao prezentaciju prvog diska Geografija 5, uz pomoć video bima koji tada u Šapcu niko nije imao. Kruna mog profesorskog rada je prestižna   plaketa   „Jovan   Cvijić“   koju   mi je   dodelilo   „Srpsko geografsko društvo“ za popularizaciju geografije kod mladih- ističe Bogdanović i dodaje da je pozicija na kojoj se nalazi jedan u nizu izazova sa kojima se suočio u dosadašnjoj karijeri.

Fondacija „Novak Đoković“ u saradnji sa Naftnom industrijom Srbije i „Gasprom njeftom“ nedavno je donirala školi najsavremeniji kabinet za fiziku u Srbiji, a zaslužila ga je upravo zahvaljujući izvanrednim rezultatima koje učenici iz tog predmeta postižu na republičkim takmičenjima godinama unazad. Vrednost tog projekta je 2, 5 miliona dinara.

– Kabinet za fiziku je do sada bio obična učionica iz koje su godinama unazad izlazili učenici koji su osvajali republičke nagrade iz fizike. Nadamo se da će se to nastaviti i u ovom novom kabinetu koji ima veoma mnogo nastavnih sredstava, čija je vrednost preko 600 hiljada dinara. To su sredstva za eksperimente uz koje će proveravati koliko su naučili, što će im mnogo olakšati učenje, tako da će to sad biti kabinet gde se uči, ali i nauči. Deset škola je uključeno u opremanje laboratorije i kabineta za fiziku i hemiju i sedma je naša. Naši učenici i profesor to zaslužuju – istakao je Bogdanović.

U njegovom mandatu to je najnovija, ali ne i jedina lepa vest u nizu urađenog za dobrobit dece i što kvalitetnije uslove za nastavu u školi. Škola u Varni i matična škola dobile su moderne sanitarne prostorije, a sve učionice u obe škole su dobile i nova vrata. Škola u Varni će u okviru projekta opštine dobiti novo ruho sledeće školske godine, a za sada je škola svojim sredstvima opremila informatički kabinet i nabavljen je novi nameštaj u više učionica. Sa Bogdanovićem na čelu, izgrađena je i nova četvorogodišnja škola u Jevremovcu. Škola je bila uključena u Projekat modernizacije škola u Srbiji, gde je izvršena rekonstrukcija krova matične škole i zamena stolarije. Urađene su i dve skromne prostoije za direktora i zamenika, preuređena nastavnička kancelarija i kompjuterski opremljeno računovodstvo.

U matičnoj školi je mnogo urađeno za vreme Bogdanovićevog mandata. Nova biblioteka, dečija igraonica, savremeno opremljena mediateka za dodatnu i dopunsku nastavu, kao i sastanke.

– U matičnoj školi 19 učionica ima bele table, tri interaktivne table, više video bimova, kao i tri informatička kabineta. Izgrađeno je školsko igralište pored školske sale (asfalt i zaštitne mreže) i napravljen bezbedan sporedni ulaz za učenike. Okrečena je sala za fizičko, postavljene tribine, zaštitne mreže i novi parket. Tavanski prostor smo iskoristili da napravimo dve učionice. Jednu smo nazvali super učionica, zato što je tu lep nameštaj, video bim, velika plazma i inetraktivna tabla. Ona ima široku upotrebu za sve predmete. Pored te učionice uradili smo kabinet za engleski jezik, takođe sa interaktivnom tablom i video bimom. Ovog leta smo od ogromne prostorije za tehničko obrazovanje napravili dve učionice- kabinete za tehničko i likovno. Postavljena je metalna ograda jednim delom prema Masarikovoj ulici, a stari školski park je pretvoren u park za očiglednu nastavu (putokaz, meridijan, sunčani sat, analematski sat, cvetna ostrva, fontana…). U   samoj   školi otvoreno   je   više   novih   prostora:   savremena biblioteka, medija klub, super učionica, igraonica, prostorija za roditelje i glavni ulaz u školu koji joj daje posebnu lepotu – navodi Bogdanović.

Škola je opremljena internet komunikacijskom tehnologijom kao i izuzetno posećenim sajtom škole. Učenici sa svojim profesorima postižu prestižne rezultate na svim nivoima takmičenja, a najuspešnije škola nagrađuje besplatnim ekskurzijama.  

Zanimljivo je da su dva sunčana sata iz školskog parka, analematski i sunčani sat u Jevremovcu, objavljena 2011. godine na dve strane u najprestižnijim novinama u svetu o sunčanim satovima ”Gnomonica italijana”. Emisija o parku i satovima koji se tu nalaze emitovana na Radio- televiziji Srbije nagrađena je pre nekoliko godina na Festivalu kratkih filmova u Norveškoj. Takođe, fotografija u bojama putokaza našla se i u našem časopisu „Politika“, a fotografija školskog parka i nastavnih sredstava se može videti i u udžbenicima za osnovne škole u Crnoj Gori.

Dragana Dimitrijević

 

Specifičnosti škole

Edukativno-naučni park ispred škole – jedinstven po putokazu, sunčanom satu, meridijanu …

Edukativno-naučni park 2011. – obogaćen novim sadržajima analematski sat, nov putokaz …

Super učionica od 2010. godine krasi unutrašnjost škole i u njoj učenici od prvog do osmog razreda na najsavremeniji način (internet, projektor, računar, digitalna televizija…) prate nastavne i vannastavne aktivnosti.

Digitalne učionice od 15. maja 2011. godine u okviru projekta „Digitalna škola“ obogatile su i maksimalno osavremenile i olakšale rad svim učenicima i nastavnicima svih predmeta u matičnoj školi i izdvojenim jedinicama.

Analematski sat od maja 2011. godine deo je sadržaja Edukativno – naučnog parka ispred škole.

Sunčani sat od 2011. godine ulepšava jugoistočni zid novoizgrađene škole u izdvojenom odeljenju Jevremovac.

 

Exit mobile version