Za slobodni Beograd i Srbiju

0

Lideri opozicije u Šapcu

U prupremi za predstojeće izbore u Beogradu gradonačelnik Šapca i predsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović razgovarao je sa Draganom Đilasom, kandidatom za gradonačelnika, Sašom Jankovićem, predsednikom Pokreta slobodnih građana, Vukom Jeremićem, predsednikom Narodne stranke i Borkom Stefanovićem, predsednikom Levice Srbije.

Na konferenciji za novinare Nebojša Zelenović istakao je da je velika čast što je razgovarao sa političkim partnerima koji učestvuju u izborima u Beogradu.

 

Šabac je živi dokaz da se može pobediti SNS

To je danas najvažnija politička tema a Šabac je živi dokaz da se može pobediti SNS. U političkom životu Šabac je dao novi impuls da građani aktivno učestvuju, da sami biraju najvažnije  projekte, a to je sprovedeno na refendumu u 24 mesne zajendice. Već ove godine u svih 60 mesnih zajednica građani će odlučivati o   projektima koji se finansiraju od poreza. U suštini, napomenuo je Zelenović, osnovna tema je sloboda i kako da sloboda bude institucionalno zaštićena. To je politička tema za celu Srbiju jer građani najbolje znaju šta im je potrebno. U ovoj Srbiji, nažalost, sve je  u rukama jednog čoveka, sve institucije su urušene, a građani su suočeni sa dubokom krizom, i što je najžalosnije najveći broj mladih i sposobnih odlazi iz ove i ovakve Srbije. Mi u Šapcu imamo plan i da se ekonomski razvijamo i da niko ne bude zaboravljen. Očekujemo, kada Boegrda postane sloobadan, da će mnogo toga biti drugačije u celoj Srbiji, da će građani drugačije misliti, a da će brojne prednosti i kvaliteti kojima Beogrda raspolaže doprineti razvoju i Šapca kao i Srbije.

 

Samo je Šabac slobodan grad

Dragan Đilas, kandidat za gradonačlenika Beograda, podsetio je da je ovo njegova prva pres konferecija posle četiri godine, i da se posle pobeda na lokalnim izborima 1996. godine demonstriralo i da je tada postojala zajednica slobodnih gradova. Danas, nažalost, u Srbiji samo je Šabac slobodan grad, ali se nadam da će to uskoro biti i Beorgrad. U Šapcu su pokrenuti brojni projekti, pre svega aktivno učešće građana o načinu trošenja novca iz budžeta. Đilas se zahvalio i na podršci ZZS, i u narednom periodu očekuje podršku i nekih drugih stranaka, organizacija i sindikata. Osnovni ciljevi, ono zašto su i građani najviše zainteresovani, to su besplatni udžbenici, 13. penzija, da sačuvamo PKB, da se grade obdaništa umesto šoping centara… i to je naša politika. Nažalost, svedoci smo da je stopa kriminala porasla, da je sve više vršnjačkog nasilja, da je agresija sveprisutna. Verujem da kada delimo iste vrednosti,  da nema nikog ko je protiv ovih ciljeva, koji su demokartski i civilizacijski, u interesu svih građana.

Opozicija izložena linču provladinih medija

Dragan Đilas ukazao je na potrebu dijaloga u društvu. Nažalost, danas ko kaže nešto drugačije od vlasti  proglašava se izdajnikom. Užasni su pritisci, u medijskom mraku sadašnaj opozicija izložena je linču provladinih medija. A za svake izbore najvažnije je ko je šta uradio, da se grade obdaništa, domovi zdravlja, i osnovna poruka je da brinemo o ljudima. Tražićemo formiranje gradske policije i građanima ćemo omogućiti da sami odlučuju o najvažnijim pitanjima

Uspostavljanje novih demokratskih vrednosti

Saša Janković, predsednik Pokreta slobodnih građana, napomenuo je da je žalosno da u 21. veku govorimo o slobodi. Šabac je svetao primer da se ta sloboda može ostvariti, i, što je najvažnije, to je uspostavljanje novih demokratskih vrednosti. Moguće je odupreti se  centralističkoj vlasti i autoritarnom režimu. Verovatno da velika većina građana želi da živi u slobodnoj, demokratskoj državi, sa modernim tehologijama, a ne da bude kolonija sa najnižim platama u regionu. Građani su sposobni da odlučuju o najvažnijim pitanjima, znamo šta tražimo, šta hoćemo i možemo. Srbija zaslužuju šansu da se bolje živi, a nažalost, istorijska je greška što su vinovnici najvećih nesreća po Srbiju iz devedesetih godina: ratova, hiperinflacije, opšteg osiromašenjanja,  da su oni opet na vlasti.

 

Izbori za budućnost i dušu Srbije

Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke, rekao je da je  ovo prvi ovakav politčki skup i ima simbolično značenje jer je Šabac  u ovom trenutku najslobodniji grad u Srbiji. Jeremić se zahvalio na podršci koju je imao tokom predsedničkih izbora. Međutim, kako je naglasio, izbori u Beogradu su izbori za budućnost i dušu Srbije. Ukoliko pokažemo da smo uspeli da pobedimo ovaj režim i da se odupremo svim pritiscima neće proći mnogo vremena kada će cela Srbija biti slobodna.

 

Da centar politike bude čovek

Borko Stefanović, predsednik Levice Srbije, istakao je kao osnovnu vrednost lokalne politike u Šapcu, a to je da centar politike bude čovek. Referendumi koji su održani u šabačkim mesnim zajednicama pokazali su tu novu politiku, humanu i decentralizovanu. To je i siguran podsticaj za predstojeće izbore u Beogradu. Sadašnji skup predstavlja i pobedničku kombinaciju, i važno je da se sve programske i ideološke nesuglasice ostave iza.

 

Zahvalnost Vuku Jeremiću na podršci

Na novinarsko pitanje o nekadašnjim sukobima Dragan Đilas napomenuo je da je najvažnije želja da se promeni katastrofalno stanje u Srbiji. Ne postoje razlozi za sukobe ako delimo iste vrednosti, i on se zahvalio Vuku Jeremiću na podršci.

 

Sve ranije nesuglasice su danas besmislene

Vuk Jeremić ukazao je da  sve nesuglasice pre pet godina u DS izgledaju besmileno u odnosu na veliku nesreću koja se desila Srbiji. Stvorili smo zajednički front, jezgro prave opozicije, i ukoliko budemo jedinstveni pobedićemo u Beogradu. Gledamo pre svega u budućnost zbog svih naših građana.

D.Eraković
Facebook komentari

Leave A Reply