Vlada na inicijativu lokalne samouprave donela odluku da u Šapcu letnje bašte rade do 23 sata

0

Uvaženi zahtevi šabačkih ugostitelja da budu ravnopravni sa kolegama iz drugih opština

Prethodnih  dana upućeni su dopisi Vladi i Kriznom štabu kako bi se ujednačili kriterijumi prema Šapcu u odnosu na druge gradove, a u vezi sa radnim vremenom bašta ugostiteljskih objekata. Na inicijativu grada Šapca i šabačkih ugostitelja, Vlada je donela odluku o izmenama i dopunama Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid- 19, kojom je to odobreno.

-Nismo mogli da dobijemo mišljenje Zavoda da li je moguće da u gradu važi isto radno vreme kao i u okolnim opštinama. Uputili smo pismo republičkom kriznom štabu i Vlada je donela izmenu i dopunu uredbe u čijem obrazloženju stoji da je na inicijativu lokalne samouprave grada Šapca doneta jedinstevna uredba za sve gradove i opštine. Radno vreme će od danas u gradu Šapcu biti do 23 sata, dok zatvoreni delovi ugostiteljskih objekata rade do 21 sat. Šalterska prodaja radi do 23 sata, sve mere će kontrolisati komunalna milicija i Odeljenje za inspekcijske i komunalno- stambene poslove. Izborili smo se zajedno da iste mere važe na teritoriji cele države. Smatram da je to sasvim opravdano, jer mislimo da je nemoguće da su letnje bašte najvažniji izvor zaraze u gradu- naveo je načelnik Gradske uprave Milan Vasić.

Gradonačelnik Nebojša Zelenović napomenuo je da je zatraženo stručno mišljenje za eventualne promene u radu trgovina, zadržavanje u parkovima i na javnim površinama, gde je primećeno okupljanje većeg broja ljudi. On je objasnio da nije ovlašćen da odlučuje i zahtevima ugostitelja, ali da je tražio mišljenje onih koji za to jesu nadležni.

-Mi smo razumeli ugostitelje i njihove zahteve, ali očekujemo da svako radi svoj posao i za to snosi odgovornost i zato smo se obratili nadležnima. Nijednog trenutka nismo tražili da nam Zavod kaže radno vreme trgovina, već stručno mišljenje da li će produženje ili skraćenje radnog vremena uticati na širenje zaraze. Taj odgovor nismo dobili, pa smo pisali kriznom štabu Vlade RS  i dobili odgovor. Ne volim da bilo ko obmanjuje javnost, naročito ne neko ko konstantno širi laži i tim lažima pokušava da nanese štetu. Izborićemo se sa zarazom, kao i sa lažljivcima koji ne služe ničemu nego da odvlače pažnju od onog što je suštinska borba, a to je borba protiv zaraze. Prvo su lagali da sam izmislio vanrednu situaciju, pa da sam zloupotrebio novac iz budžeta kada se otvarala kovid bolnica, a sad će ona početi da radi, a onda da sam to koristio u političkoj promociji, ispostavilo se da je to i tad i sad bila dobra odluka. Na kraju, rekli su da sam ja organizujući skupove pogoršao situaciju u Šapcu. Pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković je rekao da je taj i nacionalni sistem pred pucanjem. Konjičke trke nisu bile u Novom Sadu, niti Glavni odbor DS-a. Ono što se dešava u Šapcu nije ni na koji način gore ili lošije od bilo kog drugog dela Srbije. Govorim o pandemiji i virusu. Mi smo odlučili da se sa  tim u gradu izborimo sistemski i organizovano. To može da bude dobar primer Srbiji da postoji mogućnost da se zaraza pobedi, a da se ne uvodi policijski čas- zaključio je Zelenović.

D.Dimitrijević

Facebook komentari

Leave A Reply