V.d. direktorka OŠ „Jevrem Obrenović“ prisvojila svu vlast u školi

2

GORE NEGO NA DIVLJEM ZAPADU

O sramnom i nezakonitom postavljenju Svetlane Stanković, istaknute aktivistkinje i odbornice Srpske napredne stranke, za v.d. direktorku „Jevremove“ škole mnog sam do sada pisao. I, kad god sam pomislio da je diktaturi, samovolji i besčašću došao kraj Svetlana se potrudila da pokaže da može da bude gore.

Nedolaskom v.d. direktorke i sekretara škole na sednicu Školskog odbora, organa upravljanja, koji je održan u petak, 24. januara, iako su prema Poslovniku o radu Školskog odbora bili dužni da prisustvuju sednici napravljen je presedan kakav je nezapamćen u istoriji školstva u Srbiju.

Ovim je prekršena zakonska obaveza v.d. direktorke i sekretara da blagovremeno izvesti Organ upravljanja, odnosno blagovremeno informiše o svim pitanjima od interesa za rad ove obrazovne ustanove a s obzirom na protekla događana bilo je mnogo tema o kojima je trebalo da se razgovara.

Razlozi za smenu v.d. direktorke

Iako u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja u članu 126. stoji da je direktor odgovoran za zakonitost rada i za uspešno obavljanje delatnosti ustanove i da direktor za svoj rad odgovara ministru i organu upravljanja jasno je da se u Srbiji zakon sprovodi samo delimično. Na snazi je jedino “zakon partije” i partijskih interesa vladajuće Srpske napredne stranke.

U članu 128. tačka 12. istog zakona stoji da se direktor škole razrešava dužnosti ako ometa rad organa upravljanja i zaposlenih, nepotpunim, neblagovremenim i netačnim obaveštavanjem, odnosno preduzimanjem drugih aktivnosti kojim utiče na zakonito postupanje organa upravljanja i zaposlenih.

E upravo svojim nedolaskom na sednicu Školskog odbora v.d. direktorka Svetlana Stanković, zajedno sa sekretarom škole, su prekršili zakon i nezakonito suspendovali rad Školskog odbora. Takođe, ona je preuzela i nadležnost Školkog odbora i samoinicijativno obavlja dužnosti Organa upravljanja u školi.

I previše nezakonitih radnji

Školski odbor, iako su tražene informacije, nije dobio odgovor na brojna pitanja:

 1. Kako je v.d. direktorka prijavljena u PIO fond i kako je deponovala potpis u Trezoru?
 2. Zašto Školskom odboru nisu dostavljene žalbe zaposlenih?
 3. Šta je, u ponovnoj insekciji, kontrolisala „čuvena“ inspektorka Biljana Marković? Ista inspektorka koja je smenila prethodnu direktorku svojim „profesionalnim, zakonitim i tačnim zapisnikom“? I zašto je ovaj inspekcijski nadzor pod velom tajne?
 4. Šta je bio razlog kontrole gradske prosvetne inspektorke iz Sektora za inspekcijske poslove Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije?

Iz svega ovoga može se zaključiti da Školski odbor u OŠ „Jevrem Obrenović“ više ne postoji te da je ingerencije ovog najvišeg organa vlasti nezakonito preuzela svemoćna v.d. direktorka Svetlana Stanković.

Udar na Školski odbor

Očito da Školski odbor nije na „patrijskom zadatku“ i ne odnosi se poslušnički i podanički, kako se od njega očekuje, prema v.d. direktorki kao što su to počeli da rade neki od zaposlenih u ovoj školi. Neki zato što su podlegli pritiscima i ucenama a neki zato što se nadaju da će od „svemoćne“ v.d. direktorke izvući neku korist za sebe ili članove svoje porodice.

Iz tih razloga v.d. direktorka, protivzakonito, pokušava da se reši Školskog odbora i u njega postavi svoje odane poslušnike.

A Školski odbor, ako ne podnesu ostavke, može razrešiti Skupština lokalne samouprave ili Ministar.

Po svemu sudeći Školski odbor će, po preporuci „savesne“ inspektorke iz Valjeva biti raspušten a Ministar će formirati svoj, „privremeni“ Organ vlasti u kojem bi, ne bi me čudilo, bili Goran Mijailović, dr Branko Vujković… i još neki istaknuti borci za „bezakonje“ i divlji zapad u Šapcu.

 

Čemu sve ovo?

Verovatno se pitate zbog čega se sve ovo dešava? Priča je jednostavna. Uskoro se očekuju lokalni izbori i svaki glas, za „osvajanje“ vlasti u Šapcu biće značajan. U „Jevremovoj“ školi, trenutno, oko trideset ljudi očekuje da dobije stalni posao. Po, do sada proverenom i uhodanom sistemu rada Srpske napredne stranke, pisali smo već o tome, „stranka će njima ispuniti želju i obradovati i njih i njihove porodice stalnim zaposlenjem a oni će se odužiti stranci“ tako što će, svako od njih, skupiti 50 glasača koji će glasati za SNS.

Ako matematika ne laže to je 1.500 glasova. Mašala…!

Dakle cilj opravdava sredsto. Jedini zadatak Svetlane Stanković je da iz ove škole, u kojoj prethodna direktorka nije bila ničiji stranački kadar pa samim tim i neupotrebljiva za SNS,  prikupi najmanje 1.500 glasova. Sve ostalo su nijanse.

A Zakon? On i tako ne stanuje u Srbiji!

NEKA PAMET I RAZUM POBEDE! DA MISLITE A NE DA VERUJETE!

Ivan Kovačević

Facebook komentari

Discussion2 Comments

 1. Bramimir Kovacevic

  I nije tacno da bivsa direktorka nije niciji kadar.
  Ona je Zelenovicev kadar.
  A pre Zelenovica je cija je bila, dok je bila postavljana.
  A sta ce biti sa njom posto podnosi krivicnu prijavu protiv Ministra i sto je zloupotrebljavala svoj sluzbeni polozaj zajedno sa Skolskim odborom pozivajuci roditelje i decu na proteste.
  Sto je pokusavala da formira sindikat i strajkacki odbor mimo zakona.
  Sta je sa Skolskim Odborom ciji su clanovi Zelenovicevi ljudi.
  STA JE SA NJOM Jevrickom BIVSOM DIREKTORKOM.
  STO NE PISETE O TOME VI ZELENOVICEVI NOVINARI.
  Pa naravno da ce ministar raspustiti Skolski odbor i postaviti svoje ljude kao sto je i Zelenovic i Jevricka postavljali svoje.

Leave A Reply