Usvojen Rebalans budžeta grada Šapca za 2016. godinu

2

Četvrta sednica Skupštine grada Šapca

14462949_1815759925377865_4463344907857900003_n

Obiman dnevni red četvrte sednice, 51 tačka, našao se danas pred odbornicima Skupštine grada Šapca. Rasprava još uvek traje, a od važnijih tačaka, usvojen je Rebalans budžeta grada Šapca za 2016. godinu, kao i izveštaji o poslovanju i kadrovske promene u javnim preduzećima.

U rebalansu budžeta predviđeni su ukupni prihodi u visini od 3.543.631 dinara, od čega su budžetski prihodi 3.012.328 dinara, 351.930 dinara preneta neutrošena sredstva iz prethodnih godina i 179.373 dinara sopstveni prihodi korisnika.

Odbornici Srpske napredne stranke podneli su tri predloga za dopunu dnevnog reda: besplatan gradski prevoz za penzionere, finansiranje zdravstvenog osiguranja iz budžeta grada za siromašne građane, da porodilje koje nisu zaposlene primaju minimalni lični dohodak, odnosno da zaposlene imaju puna primanja dok su na porodiljskom odsustvu. Predlozi nisu usvojeni, a šef odborničke grupe naprednjaka dr Aleksandar Pajić ističe da su oni konstruktivni i podneti u interesu građana. Dr Pajić je dodao da je prosto neverovatno šta gradska vlast radi sa budžetom grada.

-Pogrešno planiranje budžeta grada i deficit od 259 miliona dinara je prosto nedopustiv za grad koji ima budžet od preko tri milijarde i 300 miliona dinara. Napraviti deset posto budžetskog deficita za samo devet meseci je neprimereno za grad. Mi smo upozoravali na početku budžetske godine da će deficit do kraja godine biti 500 miliona dinara. Tu su i preko 220 miliona dugovanja Apotekarske ustanove Šabac. U međuvremenu, vladajuća većina se bavi samo svojim postavljenjima i razrešenjima. Mi u poslednje tri sednice imamo tri zamenika predsednika Skupštine. Bio je Čekić, Filipović, pa će biti Jančić. Oni se bave samo razrešenjima i postavljenjima, a funkcionisanje grada i boljitak građana ih ne interesuju. Ništa nije ostvareno od onoga što su obećavali u predizbornoj kampanji, a danas je čak gradonačelnik izjavio da ćemo u narednom periodu biti Švajcarska. Takav pristup je neprimeren i nedopustiv za ozbiljan grad kao što je Šabac- smatra dr Pajić.

14457468_1815759902044534_2978118473460411960_n

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je naveo da je sednica temeljno pripremana prethodna tri meseca, te da gradsku skupštinu odlikuje efikasnost u radu što se ne bi moglo reći za republički parlament, budući da za šest meseci nijednom nije zasedao. Zelenović je objasnio da su predlozi opozicije neozbiljni i nerealni, jer bi za njihovo ispunjenje bilo potrebno milijardu i 94 miliona dinara. On je ocenio da svi organi Gradske uprave dobro radili, te da o uspešnosti javnih preduzeća u prethodnom periodu govori činjenica da su, osim JUP „Plan“, sva pozitivno poslovala. Rebalans budžeta je bio neophodan zbog potraživanja koja Grad još uvek nije realizovao.

-Radi balansiranja prihoda i rashoda, morali smo da smanjimo prihodnu stranu za 300 miliona dinara, jer nismo uspeli da realizujemo novac koji grad potražuje preko Agencije za privatizaciju i Stečajnog suda u postupku Zorka holdinga. To je novac koji je bio obezbeđen hipotekom prvog reda na koju grad Šabac i građani Šapca imaju pravo. S obzirom na to da se bliži kraj godine, izvesno je da do toga neće doći. Očekujem odgovor ministarke pravde na ovo pitanje i da na najbolji mogući način dođemo do prihoda naših građana u iznosu od tri miliona evra. Budući da je budžet grada oko 30 miliona, deset posto budžeta stoji nerealizovano i mi ne možemo da pristupimo tom novcu. Grad potražuje i 130 miliona iz Fonda za razvoj za izgradnju gradskog bazena. U zbiru,  to je 500 miliona dinara koje Grad na različit način potražuje od državnih organa- rekao je Zelenović i dodao da je, bez obzira na to, Grad spreman da se finansira iz sopstvenih prihoda i projekata čija realizacija je započeta u prethodnoj, a biće nastavljena u narednoj godini.

14446225_1815759618711229_8338139601414925138_n

Na mesto direktora “Vodovoda” Šabac postavljena je Danijela Lovrin Gavrilović, na mesto direktora “Toplane” Šabac Aleksandar Prodanović. Direktor Direkcije za puteve Miodrag Filipović je reizabran. Novi direktor Doma zdravlja Šabac je dr Branko Vujković, dok je dotadašnji direktor prim. dr Miroslav Popović imenovan za njegovog zamenika. Odbornici su odlučivali o pravima iz oblasti socijalne zaštite, poslovanju Predškolske ustanove „Naše dete“, članovima školskih, nadzornih i upravnih odbora. Predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić izrazio je zadovoljstvo što se vodi konstruktivna rasprava u gradskom parlamentu. On je istakao da je doneta odluka da svi izveštaji o poslovanju javnih preduzeća budu posebne tačke dnevnog reda kako bi uvažio primedbe opozicije koja je sugerisala da je važno da se i njima omogući da se predstave za skupštinskom govornicom.

D.Dimitrijević

“Yazaki”  počinje izgradnju za dve nedelje

12043087_1656588694628323_1286406556800492061_nGradonačelnik Nebojša Zelenović se za vreme trajanja skupštinskog zasedanja sastao sa predstavnicima kompanije „Yazaki“ i po povratku na sednicu najavio početak izgradnje fabrike za dve nedelje.

-Imamo dogovor sa kompanijom „Yazaki“ i ja očekujem da već za dve nedelje krene izgradnja na toj lokaciji. Predstavnici kompanije su se prijavili za kupovinu zemljišta i aplicirali. U toku je usaglašavanje ugovora sa državom i sa gradom. Pored toga, treba da izgadimo i novi Kvantaš u sledećoj godini, da opremimo industrijsku zonu, da se pripremimo za ovako velike investicije. Dobro je da se vodi konstruktivna rasprava na najvišem mogućem nivou između opozicije i pozicije, jer to može da doprinese donošenju boljih gradskih odluka- istakao je gradonačelnik.

 

 

Facebook komentari

Discussion2 Comments

  1. Da li je nekom nomalno da sumnjivi likovi iz drugih gradova sede na odgovornim mestima u Šapcu? Meni nije i nikad nece biti! Šabac je grad pristojnih i obrazovanih ljudi, a Zelenoviću ako to ne odgovara nek podnese ostavku.

  2. Samo se nadaj Zelenovicu. A to za bazen,zadnjih deset godina uimte i hocete i jedanaestu.E pa nece moci.A Yazaki hoce,samo ne savama.IDI ZELENOVICU PUSTI OVAJ NAPACENI MOJ GRAD DA PRODISE PUNIM PLUCIMA!!!!!

Leave A Reply