Unija tri entiteta

0

O uniji tri entiteta, koja će suštinski funkcionisati kao jedna organizacija, Uniji Demokratske stranke, na jučerašnjoj debati u prostorijama Demokratske stranke u Paliluli, govorili su Nebojša Zelenović, predsednik stranke Zajedno za Srbiju, Dragana Rakić, potpredsednica Demokratske stranke, Aleksandar Ivanović, predsednik Gradskog odbora Socijaldemokratske stranke i Aris Movsesijan, predsednik Saveta Nove stranke.

Nebojša Zelenović, predsednik Zajedno za Srbiju, rekao je da je do ujedinjenja došlo zbog jednog jasnog i važnog političkog cilja, odnosno da je došlo vreme da se Srbija promeni. Unija Demokratske stranke treba da opiše šta demokrate jesu, šta su bili i šta bi trebalo da budu.

  • Evropska unija, evropske vrednosti, tolerantsno društvo, modernizovana Srbija u kojoj građani neposredno odlučuju o svom novcu i o svojoj sudbini, u kojoj pametni, pismeni i sposobni ljudi se nalaze na najodgovornijim mestima. Mi tako vidimo buduću Demokratsku stranku. Naravno, vidimo je kao stub mira i stabilnosti u Srbiji, verujemo i na Balkanu – istakao je Zelenović.

Glavni odbori tri organizacije koje vode razgovor su već donele odluku o ujedinjenju. Aleksandar Ivanović, predsednik Gradskog odbora Socijaldemokratske stranke, istakao je da je jedino sa jakom stranačkom organizacijom moguće smeniti ovaj režim i sanirati sve pukotine koje su ostale iza njihove vladavine.

  • Velika Demokratska stranka imaće jasnu viziju proevropske Srbije. Stranka će moći na terenu da se suprotstavi Jutkama koji se nalaze, ne samo u Brusu, već širom Srbije. Demokratska stranka imaće obavezu da stvori nove lidere i odbrani volju glasača na izborima protiv ovog nenormalnog režima – rekao je Ivanović.

Dragana Rakić, potpredsednica Demokratske stranke je podsetila da je i temu ujedinjenja donekle aktuelizovao glas naroda na protestima. Ona je rekla da je jaka Demokratska stranka istovremeno znači i jak Savez za Srbiju.

  • Mi protiv sebe imamo autokratski režim koji je učinio sve da u proteklih sedam godina izbriše i uništi sve slobodnomisleće ljude i da zatre sve one ideale oko kojih smo se kao društvo borili od 2000. godine – rekla je Dragana.

Nova stranka je stranka koja nije nastala iz Demokratske stranke i to je razlog zbog kog još nije doneta odluku da pristupe ujedinjenju. Aris Movsesijan rekao je da je dobro što se javno razgovara o ovoj temi.

  • Naravno da podržavamo ujedinjenje i svako ukrupnjavanje. Mislim da je to jedini put da se suprotstavimo vlasti. Ali postoji jedan mali problem koji se zove Savez za Srbiju, u kom mi nismo. Naše priključenje za sada bi značilo priključenje savezu kroz sporedna vrata. To su stvari o kojima ćemo pregovarati u narednom periodu i nadam se dogovoriti se – rekao je Movsesijan, predsednik Saveta Nove stranke.
Facebook komentari

Leave A Reply