Tri smrtna slučaja u Opštoj bolnici, 20 novoobolelih u Šapcu

1

U kovid ambulanti Doma zdravlja pregledano 194 pacijenta

U Šapcu je danas registrovano 20 novoobolelih od kovida- 19. Testirana su 194 pacijenta, od kojih je 43 došlo na prvi pregled. U Opštoj bolnici hospitalizovano je 259 osoba, evidentirano 13 prijema i isto toliko otpusta, a na respiratoru je 12 ljudi. Tri osobe su preminule i još uvek nema zvaničnih podataka koliko je među njima Šapčana, a koliko lica iz drugih opština, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare u dvorištu Gradske kuće.

Nastavlja se trend pada broja pozitivnih i testiranih sa simptomima, što uliva nadu da ćemo se sa zarazom izboriti na najbolji mogući način, ocenio je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

-Učinićemo sve da svaka služba uradi posao maksimalno i da se što pre izborimo sa epidemijom. Imamo jasan pregled šta se dešava u gradu. Siguran sam da u najvećem broju lokalnih samouprava ne znaju tačan broj pozitivnih, nemaju dovoljno testova, ne znaju šta se dešava sa popunjenošću zdravstvenih kapaciteta. Ipak, Šabac se ne može posmatrati kao izolovano ostrvo, dešavaju se kontakti, tako da situacija mora da se stabilizuje na nivou cele zemlje da bismo doveli situaciju u red u gradu Najveći broj mera, kao što je držanje distance, nošenje maske i pojačana dezinfekcija, ostaće na snazi i kada se broj zaraženih smanji- podvukao je Zelenović.

On se osvrnuo na pismo poslato ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru u vezi sa antigenskim testovima.

-U međuvremenu sam dobio podatke kako se testiranja realizuju u Americi. Praksa u uređenim zemljama može da se stavi u funkciju u Šapcu. Voleo bih da dobijemo što pre informacije Ministarstva, čak i da budu negativne, čisto da znamo šta da radimo dalje. Verujemo da je predlog stručnjaka dr Zorana Radovanovića i dr Olivera Stojkovića dobar.  Nije ideja da se bilo ko na silu stavi u izolaciju, niti ošteti, već da zdravi nastave da rade, a bolesni da budu odmah na početku stavljeni u izolaciju. To ne košta ništa značajno više, čak je tri puta jeftinije, a može da bude višestruko korisno. Može da se uradi u bilo kojoj ambulanti, na brz, pristupačan i jeftin način- objasnio je gradonačelnik.

Iz kovid ambulante danas stižu najpovoljniji podaci od početka vanredne situacije.

-Juče je pregledano 194 pacijenta, od čega je 151 bilo na kontrolnom pregledu. Urađeno je 89 PCR testiranja i pet brzih seroloških testova. Od 130 PCR testova uzetih 28. jula 28 je pozitivnih, 27 iz Šapca, jedan iz Koceljeve. Od tog broja sedam je retestiranaih, a novih slučajeva 20. Procenat pozitivnih pao je ispod 20 posto. Idemo u dobrom pravcu, ali treba se pridržavati mera i dalje, ne smemo se opuštati- istakla je direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković.

Načelnik Gradske uprave Milan Vasić rekao je da je Policijska uprava Šabac kontrolisala 1.023 lica, od toga 1.005 telefonski, a 18 nenajavljenim obilaskom na adresama stanovanja i svi su poštovali mere izolacije. Komunalna milicija uručila je 140 rešenja sanitarne inspekcije o izolaciji.

D.Dimitrijević

 

Facebook komentari

Discussion1 Comment

  1. Zatvorite vise ovu japansku kompaniju i smanjice se broj slucajeva odmah svuda po Macvi i ovde. Moja baka je preminula pre dva dana jer je zarazila osoba koja tu radi i čija je porodica sada takođe zaražena. Nigde nije žena izlazila. Ko je dozvolio da radi ta kompanija i da ja znam licno 10 zarazenih, taj je indirektno i kriv za neke ljudske zivote. Evo, moja baka je preminula jer neko ima neke dogovore…
    Niko nije glup i naivan. Ne znam kako je lecena, da li joj je bio potreban respirator i da li su joj ga dali zbog starosti. Niko se nije javljao na telefon tada u bolnici. Angazujte volontere. Imate li telefone? Pre tri dana četrnaest zarazenih u toj kompaniji i niko nista. Žene više nema. A ko zna koliko njih još ćuti. Odgovornosti nema za nju? I stari imaju pravo na život i da budu zaštićeni. .

Leave A Reply