Toplana na biomasu od oktobra 2018. godine

1

U Gradskoj kući u četvrtak je održana prezentacija „Biomasa u sistemu daljinskog grejanja grada Šapca“ na kojoj su govorili  član Gradskog veća zadužen za eneregetiku Slaviša Kostadinović i energetski menadžer grada Šapca Slobodan Jerotić. Tom prilikom predstavljene su pogodnosti korišćenja biomase kao goriva za grejanje i istaknuto da bi toplana na biomasu obezbedila energetsku nezavisnost grada.

Kostadinović je rekao da Grad Šabac, pored izolacije stambenih zgrada i zamene živine led rasvetom, nastavlja projekte energetske efikasnosti.

-Toplana na biomasu je od velikog značaja, jer će omogućiti da dobijemo najbolje moguće grejanje po najnižim cenama. Pored toga što će građani osetiti finansijski efekat toplane na biomasu, očekujemo i da poljoprivrednici uspeju da plasiraju agro otpad. Formiralo bi se tržište biomase na teritoriji grada, a studija Nemačke razvojne agencije GIZ je pokazala da imamo dovoljno raspoložive agromase- naveo je Kostadinović.

On je dodao da je cilj da građani imaju manje račune za grejanje, a da poljoprivrednici zarade od prodaje sirovine koja će biti iskorišćena kao energent. Projekat će biti realizovan po principu javno- privatnog partnerstva, a očekuje se da će u oktobru 2018. godine postrojenje biti pokrenuto.

Jerotić je rekao da je planirano da se na postojeći sistem daljinskog grejanja priključi nov toplotni izvor koji će kao gorivo koristiti agro- biomasu i drvnu biomasu.

-Studija koju smo dobili iz Nemačke kancelarije za tehničku pomoć i saradnju, pokazuje da imamo veći potencijal agro-biomase od onog koji nam je potreban. Ideja je da se građanima obezbedi kvalitetnija isporuka energije po nižoj ceni, kao i da se obezbedi nezavisnost od tržišta gasa- objasnio je Jerotić.

Toplana na biomasu bi trebalo da bude snage 20 megavata, a očekivana godišnja proizvodnja toplotne energije oko 45 hiljada megavat- sati. Partneri u projektu su Evropska banka za obnovu i razvoj i Nemačka razvojna agencija GIZ.

D.Dimitrijević

Facebook komentari

Discussion1 коментар

Leave A Reply