Tamo gde nema slobode, nema ni života

0

Petnaesti protest „Jedan od pet miliona“

Građani nezadovoljni republičkom vlašću okupili su se u petak ispred Stare robne kuće na petnaestom protestu „Jedan od pet miliona“, noseći transparente sa natpisima „SNS nikada neće vladati našim gradom“, „Ustani Srbijo“ i „Mi smo Evropa“. Okupljenima se obratio profesor na Fakultetu političkih nauka dr Čedomir Čupić, koji je istakao da mu je čast da govori u jednom od retkih gradova- svetionika slobode u Srbiji.

Šabac ostrvo slobode

-Veliki uzurpator Aleksandar Vučić nije uspeo ni uz sve napore i sredstva da vas potkupi, izbornim manipulacijama i prevarama pokori i pretvori vas u poslušnike, ponizi i oduzme vam ljudsko dostojanstvo. Vaš izbor za slobodu iznad je bilo koje cene i trenutne koristi koja bi vas zavarala. Na delu ste pokazali svest i samosvest šta znači za ljudski život gubitak slobode. Tamo gde nema slobode, nema ni života. Velike čestitke, posebno onima koji pripadaju eliti znanja i političkim elitama Šapca i Mačve, koje su se na stručan i savestan način snažno oduprle i odupiru uzurpatoru Aleksandru Vučiću i njegovim slugama u tom nečasnom poslu- poručio je Čupić i dodao da u Šapcu kao ostrvu slobode treba poslati jake poruke da se drugi usprave i ne dozvole da se nad njihovim životima odvija bilo kakva uzurpacija.

Vučić je, smatra, uzurpirao vlast tako što je izašao iz ustavnih i zakonskih ovlašćenja predsednika republike i u svoje ruke uzeo izvršnu i zakonodavnu vlast.

-Izvršna vlast je njegov obični servis. Na kraju, nijedan ministar ne sme nešto da izjavi, a da ne pomene njega ili eventualno da pita šta će reći. Sve što se dešava u parlamentu nije ništa drugo do ozakonjivanje njegove volje, odnosno samovolje. Krenuo je polako da osvoji i sudsku vlast i da na neki način pokaže bezgraničnu i apsolutnu samovolju. To pripada onome što se inače obeležava kao diktatorske i tiranske karakteristike u savremenim okolnostima. To je nešto što se ne sme dozvoliti, jer se na taj način ugrožavaju i sloboda i ljudska prava, a da ne govorim o tome šta se dešava na nivou konkretnih ljudi, posebno u situaciji kada je zemlja u velikoj privrednoj i ekonomskoj krizi, kada imamo svake godine u poslednjih pet godina odlazak oko 60 hiljada najkvalifikovanijih i radno najsposobnijih građana- istakao je Čupić, upozoravajući da je zemlja koja ne može da zaposli ljude u velikoj opasnosti i na putu nestanka.

 

Sledeći korak građanska neposlušnost

Osvrnuvši se na Svetski dan medija, rekao je da se o dešavanjima u Beogradu ljudi obaveštavaju preko Šapca, te da samo šabački mediji i pojedini kablovski, kao što je Televizija N1, istinski mogu da slave slobodu. Govoreći o mogućnosti dijaloga opozicije i vlasti, naveo je da je, u slučaju da do njega ne dođe, sledeći korak građanska neposlušnost, ali da po svaku cenu treba izbeći nasilje.

Organizator protesta iz Saveza mladih Šabac Aleksandar Mijailović podvukao je da će u Beogradu u subotu biti formirana slobodna zona.

-Živimo u vreme kada jedan tvit i status na Fejsbuku mogu da motivišu, ali i da demotivišu ljude, tako da ćemo tek videti šta će to doneti gradovima širom Srbije u kojima se već dešavaju protesti- objasnio je Mijailović.

Protestna šetnja vratila se na staru trasu: od platoa ispred Stare robne kuće, ulicama Kneza Miloša, dr Andre Jovanovića, Cara Dušana, preko Trga đačkog bataljona, Laze Lazarevića, Stojana Novakovića, Koste Abraševića i Masarikovom do mesta okupljanja, uz  poruku da će se sledeće nedelje ponovo okupiti na istom mestu.

D.Dimitrijević

Facebook komentari

Leave A Reply