Tamni vilajet

2

RAZMIŠLjANjA MALOG ĐOKICE: „OVI“ TREBA DA ODU ALI „ONI“  NE SMEJU DA DOĐU!

 

Svašta sam se u životu naslušao i nagledao. Ali ono što sam čuo i video u sinoćnjem predstavljanju, na Televiziji Šabac, prva dva kandidata Srpske napredne stranke za odbornike i potencijalne gradonačelnike Šapca ostavilo je na me tužan i ružan osećaj. Da se razumemo, nemam simpatije ni prema jednoj političkoj partiji a sam nisam član ni jedne stranke. Iskreno više sam za anarhiju i život bez pravila i okova. Međutim, živimo u uređenoj državi, ili bar mislimo i verujemo da je uređena, pa moramo u skladu sa tim i da se ponašamo. Tom državom upravljaju neki ljudi koje smo mi svojim, razumnim ili nerazumnim, glasanjima postavili na tu funkciju. A biramo ih tako što nam oni, u predizbornoj kampanji, obećaju nešto a mi u to poverujemo i, eto… Tako nam je sadašnji premijer Vučić, pre dve godine, obećao da će smanjiti plate i penzije. Mi smo glasali za njega a on obećanje ispunio. Svaka čast. Ostadoše nam deca gladna, gola i bosa ali ponosna jer smo ovom „žrtvom“ spasli državu…

Elem, da se vratim na onu dvojicu nesrećnika, doktora. U toj sinoćnoj emisiji, u kojoj su trebali da kažu nešto pametno i da nas ubede da galasamo za njih, oni se „zakačiše“ za preveliko davanje za kulturu, od 7%, koliko Grad Šabac izdvaja. Kažu, nigde u Srbiji se ne izdvaja toliko. Jedan procenat najviše. Kad oni dođu na vlast to će se promeniti. Narodu ne treba kultura, trebaju im narodne kuhinje. Kutlača pasulja, jedna pašteta i četvrt hleba… I Bog da nas vidi!

Ne znam zašto ali ja im verujem. Stvarno verujem u to što su rekli da će uraditi.

A vi?

I to u godini kada obeležavamo veliki jubilej „200 godina od dolaska Jevrema Obrenovića u Šabac“ i kada sa ponosom ističemo da smo „Prva varoš Srbije“, „Mali Pariz“.

A sad, ako to uopšte možete, zamislite da je u Šabac, pre 200 godina došla Srpska napredna stranka na čelu sa ova dva gospodina – doktora. Pa da se novac umesto za klavir, prozore, metalne kašike, apoteku, bolnicu, učitelja klavira i lepog ponašanja, savremene odeće, pozorište, knjige… potrošio u narodnim kuhinjama da se ishrani tadašnji narod, mnogo gladniji od današnjeg, šta bi Šabac danas bio. Uh…

Na našu sreću Jevrem nije tako mislio i mi imamo čime da se ponosimo.

Ali, na našu nesreću, imamo i one koji bi da nas vrate u vreme od pre 200 godina.

Bliži se dan izbor! Tamni vilajet!

Facebook komentari

Discussion2 коментара

  1. Jako tezak izbor je imao premijer,vrabac u ruci ili golub na grani.Naravno da je izabrao vrapca i obezbedio penzionerima i ljudima u javnom sektoru redovna primanja naspram zaduzivanja kod MMFa i sigurnog bankrota.Sto se tice cestitih doktora ocigledno niste dobro slusali jer su oni izneli niz predloga sta ce promeniti u gradu ali Vas to ocigledno nije zanimalo.A dotakao bih se i Jevrema Obrenovica koji se sad prevrce u grobu sta su napravili od nekada prve varosi u Srbiji Dusan Petrovic i Nebojsa Zelenovic,leglo korupcije,kriminala,predatorske privatizacije i rodjacko partijskog biznisa.

  2. Problem je što tih 7% budžeta nije videlo kulture i svarno je uzalud bačeno. Kad sve „umetničke projekte“ rade nekoliko partijskih dupelizaca sa clanskom kartom ZZS To nije ni kultura ni umetnost. Možda to može da prođe kod neukog sveta, ali realno to je samo jeftin plagijat koji nema nikakvu vrednost i koji je preskupo plaćen novcem svih nas. Oličenje kulture ovog grada su prostački botovi vladajuće partije.

Leave A Reply