Šta je sve Vučić obećao narodu

1

NEOLIBERALIZAM

I ako neoliberali dominiraju u Vladi Srbije, mi polako klizimo ka „stvarnoj ili harizmatičnoj” autokratiji. Vlada nema svog portparola.

Nije odvojena sudska od izvršne vlasti. U Visokom savetu sudstva sedi ministar Pravde. Domaće banke uništene u vreme Dinkića. Sa Vučićem nastaljena pljačka građana i privrede. Iz zemlje je od 2000. godine, prema nezvaničnim podacima, izneto više od 60 milijardi evra, a u 2016. nešto više od 1,4 milijarde evra. Tržišnu ekonomiju sa aktivnim učešćem države i državnom regulacijom imaju u posleratnom periodu razvijene zemlje Zapadne Evrope, SAD i Japan.

Šta čini naša Vlada? Umesto dinamičnog ekonomskog rasta i pune zaposlenosti, Srbija nema usvojenu ni politiku regionalnog razvoja. Čitava područja su devastirana, bez stanovništva i privrede. Premijer budžetska sredstva troši kao da su njegova. Dolazak inostranih investitor je skupa igračka, koju plaćaju poreski obveznici, dok su domaći investitori nemi posmatrači.

Šta je sve Vučić obećao narodu: obračun sa kriminalom i korupcijom, da neće biti umanjenja plata i penzija, osnivanje Nacionalne banke, ukidanje svih subvencija državnim firmama, poništenje svih Briselskih dogovora sa „Prištinom“, dnošenje Zakona o poreklu imovine, ukidanje TV pretplate,  pojeftinjenje struje, stanovi za mlade po ceni od 300 eura/m2, ukidanje državnih agencija, smanjenje državne administraije, otvarenje kancelarije za brze odgovore, ispitivanje izborne krađe, otvaranje firme čipova u Srbiji, podstcanje i unapređivanje srpske privrede, posebno poljoprivrede itd.

Umesto najavljenog, građane Srbije je dočekalo urušavanje države i ugrožavanje vitalnih, a služenje stranim interesima Zapada i multikompanija, Svetskoj banci i MMF-u. Suštinski snažna podrška „Svetskoj globalizaciji“. Od patriote i tradicionaliste pretvara se u političkog manipulatora i ubicu privrednog sistema i države. Nemoguće je objasniti toliko moralno posrnuće! Zašto? Šta bi sa 24 sporne privatizacije, aferom plagiranih doktorata na „Megatrendu“, aflatoksinom u mleku, tenderom za ispumpavanje vode iz Tamnavskog kopa, prisluškivanjem Predsednika države, Nacionalnom štedionicom, falsifikovanjem lične karte Andreja Vučića, sa humanitarnim fondom „Dragica Nikolić“, vetro parkovima i hidorocentralama u Crnoj Travi kuma Nikole Petrovića, aferom Helikopter, sa prodajom „Telekom“-a, sa 2.213 ha zemljišta na Zlatiboru,  aferom – gradonačelinka Malog u Bugarskoj sa stanovima i objektima u Savamali, sa investicijom Emirata od 3 milijarde u „Beograd na vodi“, kineskim kreditom od 5 milijardi dolara, fabrikom avio – komponenti u Pančevu i privatizacijom sportskih društava, sa hapšenjem 90 ljudi, od kojih pod brojem 1. Mlađana Dinkića, čija se košulja vijorila u Skupštini. U korupciji i kriminalu mnogi nisu procesuirani, a u pokrenutim procesima, još uvek nema ni jedne konačne sudske presude.

Teorijski Neoliberalizam je nastao posle  Drugog svetskog rata, najsnažniju podršku je imao u premijerki Margaret Tačer i predsedniku Ronaldu Reganu kada igra značajniju ulogu u svetu. Ne prihvata uplitanje države u ekonomiju, protekcionizam, visoke stope poreza i sl. Nije šire političko viđenje, i ako zagovara političke slobode. Neke države su sa izričito neoliberalnim ekonomijama, bile vođene autoritarnim režimima. Primer je Čile u vreme Augusta Pinočea.

Kako i zašto je dat poklon fondaciji Klintonovih i donirano 5 miliona evra Srebrenici, dok mi našu decu lečimo SMS porukama. Šta je sa Zakonom o nestalim bebama, da li će se rušiti nelegalni objekti svim građanima uključujući predsednika Republike i Muamera Zukorlića.

Manipulisano ja sa svim i svačim „državnim udarima“, oružjem u Jajincima, istragom oko Savamale, prodaje poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini i PKB-a, sa ino-bankama i lizing kućama, ino-investitorima i „odrađenim“ tajkunima, tako da je preko „grane“ odletelo 10 milijardi eura. Možda su ovo savetovali i „prijatelji“ Bler, Guzenbaur, Štros-Kan, Votkins i ostala belosvetska „gospoda“.

Kako objasniti „batinaše“ sa džipovima bez tablica koji „uteruju“ demokratiju, pokušano i u Šapcu, al` im ne prođe. Šta bi sa: „idiotima“ koji umesto danju, rušiše u noći Savamalu, partnerima na koridorima i u Borskom rudniku. Zašto nam je najniža rudna renta? Što poniziste i omalovažiste vojnike, učitelje, policajce, zdrvstvene radnike. Kako seljak da proda bilo šta, bez adekvatnih podsticaja, a uvozi se sve i svašta i svakakvog kvaliteta, bez ozbiljne inspekcijske kontrole. Uvozimo meso sa Zapada IV kategorije tzv. „obeskošćeno“, kod njih zabranjeno čak za proizvodnju hrane za kučiće i mačiće.

Svakodnevno: iz laži u laž iz spina u spin. Dokle? Sve dok „Vožd“ ne shvati da je sir besplatan samo u mišolovci.  Da li da čekamo da naš „frižider“ pobedi „televizor“.

Facebook komentari

Discussion1 коментар

  1. Kako vas nije sramota da tom coveku dajete prostora ?????????? Zivanko daj za pocetak novac radnicima tj 12 plata koje dugujes…..pa onda pametuj nekome

Leave A Reply