Srpska napredna stranka organizovala tribinu posvećenu onkologiji

0

naprednjaci 1U četvrtak u sali Kulturnog centra GO Srpske napredne stranke organizovao je tribinu posvećenu zdravstvu, s posebnim osvrtom na onkologiju, na kojoj je govorio državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije dr Berislav Vekić. Tom prilikom su istaknuti dobri rezultati u poslovanju Opšte bolnice Šabac i lečenju onkoloških bolesnika zahvaljujući kontinuiranoj edukaciji kadra i primeni inovativnih metoda u radu kroz saradnju sa zdravstvenim ustanovama tercijarnog nivoa. Specijalista onkološke hirurgije i predsednik Stručnog saveta Opšte bolnice Šabac dr Slobodan Popović je naglasio da je bolnica na mapi onkološke Srbije izuzetno pozicionirana, što pokazuju pohvale kompetentnih ljudi u resornom ministarstvu.

-Neke procedure koje smo u poslednjih godinu- dve dana implementirali u Opštoj bolnici Šabac karakteristika su rada i metoda lečenja samo na određenim klinikama u republici, kao što su Institut za onkologiju u Beogradu, Institut u Sremskoj Kamenici i klinički centri u Kragujevcu i Nišu. Vrlo smo visoko pozicionirani, jer su inovativne metode i procedure zaista zaživele zahvaljujući entuzijazmu tima lekara, sa tendencijom uvođenja novih u najskorijem periodu. Ubrzo novi lekari stižu sa edukacija iz drugih sfera, hirurgije i internističkog sektora, što podrazumeva i uvođenje novih metoda lečenja- rekao je dr Popović.

Vekić je naglasio da se sadašnji saziv Ministarstva zdravlja upustio u ozbiljnu reformu zdravstvenog sistema, što se pokazalo i po rezultatima u prethodne dve godine u pogledu racionalizacije struke, racionalizacije kapaciteta, smanjenja smrtnosti, ukazivanja na sve zdravstvene podatke sa kojima pacijent mora biti upoznat pre ulaska, odnosno posle izlaska iz zdravstvene ustanove itd. On je naveo da se u poslednjih godinu dana dosta uradilo na smanjenju lista čekanja, naročito iz oblasti ortopedije, kardiologije i radioterapije.

-Sadašnji saziv ministarstva obezbedio je tri nova linerna akceleratora za Vojvodinu, četiri linearna akceleratora za Beograd, Niš i Kragujevac i kroz kredit Svetske banke vredan 18, 5 miliona evra obezbeđeno je i do kraja godine očekujemo da će biti montirano šest novih linearnih akceleratora sa tri CT simulatora. Pored toga, nabavljeno je preko 70 sanitetskih novih vozila, radi se na izmeni zakona i praktično smo pored dva zakona koji su prošli skupštinsku proceduru, Zakona o javnom zdravlju i novog Zakona o zaraznim bolestima koji je dobio zeleno svetlo od Evropske komisije, kao i Zakona o transfuziji i o vantelesnoj oplodnji, uradili i Zakon o zaštiti stanovništva od duvanskog dima, završavamo Zakon o psihoaktivnim supstancama i o medicinskim sredstvima i očekujemo do prvog juna da ćemo završiti dva krovna zakona, Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o zdravstvenom osiguranju- podvukao je dr Vekić.

On je rekao da je u toku implementacija integrisanog informacionog sistema, te da će do sredine ove godine praktično svih 345 zdravstvenih ustanova sa primara, sekundara i tercijara biti umreženo u jedinstveni informacioni sistem koji će omogućiti kontrolu rada i utroška sredstava, a samim tim i da se napravi ozbiljna reforma primarnog zdravstvenog sektora, odnosno da se smanji priliv hroničnih bolesnika u domove zdravlja.

-Glavni zadatak će biti i rešavanje nemedicinskog kadra, kojih je činio preko 25 posto kadra u zdravstvenim ustanovama. Za ove dve godine taj broj je smanjen za dva posto i nastaviće se nova racionalizacija u 2016. godini. Naša parola je jasna: zdravstvene ustanove vratiti zdravstvenim radnicima. Mi smo i u 2015. i u 2014. godini zaposlili preko 2.200 zdravstvenih radnika, od toga 940 lekara. Idemo na podmlađivanje i zapošljavanje kako srednjeg, tako višeg i visokog zdravstvenog kadra- rekao je dr Vekić i dodao da se razdvajanje Doma zdravlja i Opšte bolnice u praksi pokazalo kao loše rešenje, te da bi ih trebalo objediniti.

Dr Popović se saglasio s tim i dodao da će se u doglednom periodu te dve institucije verovatno spojiti u cilju boljih ekonomskih rezultata i poboljšanja zdravstvene usluge.

  1. Dimitrijević
Facebook komentari

Leave A Reply