Šabačko pozorište će sačuvati reputaciju dobrog domaćina i organizatora festivala

1

Na konferenciji za novinare predstavljen v.d. direktor i projekat „Krugovi“

Šabačko pozorište nastojaće i u budućnosti da zadrži reputaciju dobrog domaćina i organizatora festivala „Pozorišno proleće“, ali i da svojim repertoarom održi prepoznatljivi kvalitet u teatarskim krugovima u zemlji i šire, istakao je na konferenciji za medije održanoj u utorak v.d. direktora Aleksandar Stanković, koji je na tu funkciju stupio 30. decembra.

Njegov prethodnik, glumac Zoran Karajić, stekao je uslov za penziju, ali će nastaviti da doprinosi radu šabačkog teatra, prvenstveno kao selektor festivala, čiji repertoar obuhvata najbolje predstave u zemlji u prethodnoj pozorišnoj sezoni. Na konferenciji je predstavljen projekat „Krugovi“, kojim je predviđeno da za 40 dana bude odigrano 20 predstava iz sopstvene produkcije, po simboličnim cenama karata- 200 dinara za pojedinačnu kartu (100 dinara za dečije predstave), 600 dinara za jedan krug predstava (komedija, Mala scena, Dečija scena, savremena drama, klasika) i komplet karata za sve krugove 2.000 dinara.

-U ponedeljak smo počeli krug komedija predstavom „Ožalošćena porodica“ pred punom salom i nadamo se da će i ostale predstave imati brojnu publiku. „Krugovi“ su prilika da se podsetimo mnogih drugih predstava koje smo gledali, a koje svi volimo. U planu je premijera nove predstave u našoj produkciji, „Hajka na vuka“, 6. februara, po tekstu Ognjena Obradovića, koji je bio u najužoj selekciji za nagradu Sterijinog pozorja i režiji Nataše Radulović, rediteljke koja je osvajala nagrade na festivalima u Rusiji. Repretoar nam je ispunjen do kraja februara, u martu ćemo imati gostujuće predstave, u aprilu pozorišni festival, dok je za maj planirana premijera, po tekstu Ežena Joneska „Kakav kupleraj“, gostujućeg režisera Ivana Vukovića- naveo je Stanković.

U okviru Dečije scene, veliki uspeh postigla je predstava „Mačak u čizmama“, dok će „Nesrećna kafina“, koprodukcija sa valjevskim pozorištem, putovati na Festival dečijih predstava u Aleksincu i Kruševcu. Izvođenje „Mata Hari“ na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu zakazano je za sredu, dok „Perikle“ gostuje u pozorištu Újvidéki Színház u Novom Sadu sledeće nedelje.

Novi direktor Šabačkog pozorišta po struci je diplomirani pravnik, a poslednjih 18 meseci bio je predsednik Upravnog odbora te ustanove kulture.

-Verujem da ću doprineti u organizacionom smislu da pozorišni život u gradu funkcioniše. Šabačko pozorište ima Umetnički savet, koji čine naši istaknuti glumci i sa njima ću sarađivati prilikom odabira repertoara, selekcije predstava i samog festivala u aprilu, gde očekujem pomoć od selektora Zorana Karajića, koji je i dalje na toj funkciji. Veoma ozbiljno se spremamo za festival, jer u vreme njegovog održavanja Šabac postaje centar teatarskih zbivanja u zemlji i na nama je velika odgovornost da svojim kvalitetom potvrdimo reputaciju dobrog domaćina i organizatora- istakao je v.d. direktora pozorišta.

Osim toga, kako je naglasio, neće izostati ni dobre gostujuće predstave, kako bi šabačka pozorišna publika imala priliku da vidi sve aktuelne komade na pozorišnoj sceni u zemlji.

D.Dimitrijević

 

 

 

Facebook komentari

Discussion1 коментар

  1. Sve pravnici direktori DS.Šta on zna o pozorištu? Pravnici bez širine i bez pogleda na kulturu.Nikada sigurno nije ni bio u pozorištu.To je kadar.

Leave A Reply