Šabac- primer dobre prakse u rešavanju problema državnih apoteka

2

Sastanak u Gradskoj upravi sa predstavnicima Apoteke Pančevo

U Gradskoj upravi grada Šapca u ponedeljak je održan sastanak sa predstavnicima Apoteke Pančevo, koji su u Šabac doputovali kako bi se se upoznali sa modelom koji je primenjen u slučaju Apoteke Šabac, a koji se, prema oceni ministarstva, pokazao kao primer dobre prakse u rešavanju problema u kojima su se našle sve državne apoteke u Srbiji.

Kako je objasnila načelnica Gradske uprave Jelena Jekić, Grad je aktivno učestvovao u sprovođenju postupka racionalizacije, pružajući pravnu i tehničku pomoć zaposlenima u Apoteci, kroz saradnju sa resornim ministarstvom. Po preporuci Ministarstva zdravlja, rukovodstvo Apoteke Pančevo razgovaralo je o postupku racionalizacije u Apoteci Šabac sa predstavnicima Grada.

-Činjenica da nas prepoznaju kao primer dobre prakse potvrđuje da Grad Šabac ide u dobrom pravcu kada je u pitanju rešavanje problema viška zaposlenih i svih problema sa kojima se susrela Apoteka Šabac i sve apoteke na nivou Republike Srbije. U koordinaciji između ministarstva i uprave Apoteke uspeli u kratkom roku da dobijemo saglasnost Ministarstva zdravlja na pravilnik o sistematizaciji, koji je bio osnov za dalje sprovođenje postupka racionalizacije- navela je Jekićeva.

Apoteka Pančevo ima oko 800 miliona dinara dugovanja bez kamate i sudskih troškova, a v.d. direktora Milan Babić rekao je da je račun te ustanove blokiran 580 dana, te da je zakonska regulativa u postupku promene, koji bi trebao da donese neke nove mogućnosti za rešavanje problema.

-Planiramo da primenimo kompletan postupak racionalizacije, radi pripeme normativnih akata i rešenja za zaposlene. Ministarstvo je naložilo da izvršimo racionalizaciju radne snage i uputilo nas da se sastanemo i upoznamo sa dobrom praksom koja je primenjena u Šapcu. Racionalizaciju vršimo u odnosu na formalno, a ne faktičko stanje, prema kome mi ne radimo iz tehničkh razloga- nemamo struju, centralni server, niti druge uslove. Sve inspekcije su nas posetile i napravile zapisnike, ali niko te zapisnike ne procesuira, jer u slučaju da dođe do gašenja Apoteke, javlja se pitanje ostvarivanja zakonom predviđenih uslova primarne zdravstvene zaštite. Ostaje da vidimo šta će doneti najavljene promene zakonskih regulativa u oblasti apotekarske delatnosti- naveo je Babić i dodao da u Apoteci Pančevo trenutno ima 69 zaposlenih, te da očekuje da se svi prijave za racionalizaciju, jer su uslovi dobri.

Apoteka Šabac ima 17 objekata, od kojih je deo u zakupu ili čeka kupca. Do sada je za zarade zaposlenih, koji su pristali da dobrovoljno odu iz apoteke, isplaćeno 42 miliona dinara.

D.Dimitrijević

Facebook komentari

Discussion2 коментара

  1. Ahahahaha je l se vi drogirate? Sastanak dve najgore apotekarske ustanove u Srbiji? Jedine dve koje su totalno bankrot i propale, ciji su lokali rasprodati i izdati? Zivot u Sapcu je zona sumraka.

Leave A Reply