Rotacija službenika, osveta prema učesnicima štrajka

0

REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD
-Jedinstvena organizacija sindikata
-Sindikat NEZAVISNOST
-Sindikat zaposlenih RGZ-a ASNS

S A O P Š T E NJ E Z A J A V N O S T

ROTACIJA SLUŽBENIKA OSVETA PREMA UČESNICIMA ŠTRAJKA
Najava istupanja sindikalnih centrala iz Socijalno ekonomskog saveta Republike Srbije, zbog nezakonitog premeštanja službenika u Republičkom geodetskom zavodu dovela je do reakcije direktora Borka Draškovića.

U svom obraćanju javnosti Drašković je samo potvrdio da je zaista nekoliko stotina zaposlenih (oko 250 do sada) dobilo
premeštaj nakon prekida štrajka. Od 25 člana štrajkačkog odbora 5-oro je uključujući i predsednicu štrajkačkog odbora premešteno na rad u drugu Službu za katastar.

Direktor je prikrio podatak da su svi premeštaji napravljeni u katastrima koji su bili u štrajku kao i da su svim rukovodiocima koji su premešteni smanjena i zvanja i primanja. Takođe je prikrivena i činjenica da su usled ovih premeštaja povećana i sredstva opredeljena za naknadu za prevoz do radnog mesta. U većini slučajeva zaposleni nemaju organizovan prevoz od mesta stanovanja do novog radnog mesta. To podrazumeva brojne probleme u organizovanju prevoza i dolaska na posao.

Efekti rotacije su takvi da je većina Službi
za katastar koje su desetkovane drastično smanjila svoju efikasnost nakon rotacije. O borbi protiv korupcije u Kniću i Žablju ili Merošini mogu da govore samo patološki lažovi ili osobe koje nemaju nikakav kontakt sa realnošću. Jedini razlog za premeštaje i smene su članstvo u sindikatu, učešće u štrajku i nastojanje da se svi članovi JOS-a,
NEZAVISNOSTI i ASNS obeshrabre i nateraju da pristupe ’’direktorovom ’’ novoosnovanom strukovnom sindikatu.

Svaki objektivan novinar može da se informiše i kod građana ili kod lokalnih samouprava o kvalitetima smenjenih stručnjaka u Kragujevcu, Kraljevu, Loznici, Smederevu i td. Jedini greh tih rukovodilaca je bio što nisu hteli da sprovode teror i potkazuju svoje kolege koje su bile u zakonitom štrajku nakon što im je rukovodstvo RGZ-a umanjilo primanja.

Podrška koju su sindikati RGZ-a dobili od svoji sindikalnih centrala SSSS, UGS NEZAVISNOST i ASNS kao i međunarodnih sindikalnih asocijacija EKS, MKS i EPSU je doprinela da u Sporazumu koji je potpisan sa Vladom RS svim učesnicima štrajka bude garantovano da neće snositi posledice zbog učešća u štrajku. Odluka o rotaciji je direktno kršenje potpisanih Sporazuma sindikata i Vlade RS a u velikoj je suprotnosti i sa zakonomo radu kao i Posebnim kolektivnim ugovorom. Nije dozvoljen premeštaj službenika na udaljenost veću od 50 km bez njegove saglasnosti.

Posebne odredbe štite učesnike u štrajku i ovlašćene predstavnike sindikata a oni su upravo na meti Borka Draškovića i njegovih saučesnika.

Sa duge strane sindikati RGZ-a već nekoliko meseci očekuju rotacije ali na vozilima nadležnih službi koje bi morale da posete zavod i utvrde navode o ozbiljnim propustima u radu rukovodstva i trošenju budžetskih sredstava kao i međunarodnih kredita i donacija. Obzirom da se radi o desetinama miliona eura sindikati će narednih dana pred
zgradom Vlade RS i predsedništva Republike Srbije održati javne sastanke i još jednom nadležnima dostaviti dokumentaciju koja ukazuje na zloupotrebe i propuste rukovodstva RGZ-a.

Početak protesta je u ponedeljak u 12.00h pred zgradom Vlade RS a u 13h pred zgradom Predsedništva RS.

Prisutnima će biti dostavljena i saopštenja sinidkata kao i otvorena pisma premijerki i predsedniku g. Aleksandru Vučiću.

U Beogradu 08.06.2019. god.
Kontakt za informacije: Nebojša Pejčinović 063/505480
#Danas #N1Srbija

Facebook komentari

Leave A Reply