Prijem za učesnike programa međunarodne razmene učenika

0

img_6281_resize

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović priredio je u petak u Gradskoj kući prijem za učesnike programa međunarodne razmene učenika koji borave u Srbiji. Šest učenika iz četiri zemlje, Tajlanda, Brazila, Italije i Turske, sa svojim domaćinima i koordinatorima programa „Interkultura“, pedagogom Biljamom Drobnjak i profesorom Sinišom Mozetićem, narednih nekoliko dana iskoristiće da bolje upoznaju Šabac.

Zelenović je istakao da je Šabac otvoren grad u koji su svi dobrodošli, a da je razmena učenika dobra prilika da se mladi međusobno zbliže i upoznaju različite kulture.

-Dobro je da se naša deca druže sa decom iz drugih zemalja, jer je to jedini način da se zaista upoznaju i uporede. Važno je da vide kako žive mladi u drugim krajevima sveta i da na osnovu toga shvate kako oni žele da žive. Iskustva iz inostranstva mogu se primeniti u Šapcu, i zato su ovakve posete i razmene stranih učenika i studenata dobrodošle u našem gradu. Potrudiću se da u sledećoj godini deci iz Šapca obezbedim više novca u gradskom budžetu za putovanja- rekao je Zelenović.

Prema rečima Biljane Drobnjak, koordinatora projekta i pedagoga u Šabačkoj gimnaziji, „Interkultura“ je projekat koji se u Šapcu realizuje od 2014. godine, a podrazumeva međunarodnu razmenu srednjoškolaca uzrasta od 15 do 19 godina. U Srbiji posredstvom ovog projekta trenutno boravi 23 učenika, od koji su dvoje u Šapcu: Lorenzo Donatone iz Italije, u Šabačkoj gimnaziji i Supasinee Sittshisoradej sa Tajlanda, u Školi primenjenih umetnosti.

Pored dvoje učenika koji borave u Šapcu, gosti u Gradskoj kući bili su Gabriele Diana iz Italije, Parishaya Pattamashukon sa Tajlanda, Rodrigo Bremm iz Brazila i Litfiye Aylin Ozonur iz Turske.

Rodrigo Bremm je u Srbiji od februara, sedam meseci uči srpski jezik i priznaje da nije nimalo lako. U razgovoru na našem jeziku se, međutim, veoma dobro snašao.

-Ljudi u Srbiji su veoma prijatni i gostoprimljivi. Dopada mi se srpska kultura, a imao sam priliku i da odem na Šabački vašar, koji je za mene bio posebno interesantan. Mladi u Srbiji umeju lepo da se zabave i druže- rekao je Rodrigo.

Litfiye Aylin Ozonur posebno se svideo centar grada. Šabac je opisala kao malu Srpsku Atinu.

-Šabac je mali, ali ne previše mali grad. Veći je nego Vrbas, gde ja boravim, izgleda mi kao mali Novi Sad. Možete da nađete sve što vam je potrebno, u svakom trenutku, jer je i noću bezbedno šetati ulicama grada- primetila je ona.

Zahvaljujući domaćinu, Šabačkoj gimnaziji, svi oni imaće priliku da od četvrtka do nedelje upoznaju kulturne ustanove u našem gradu i održe prezentaciju u Kulturnom centru na kojoj će pričati o zemljama iz kojih dolaze.

D.Dimitrijević

Facebook komentari

Leave A Reply