Predavanje „Prevencija gojaznosti u dečjoj dobi“ u Domu zdravlja Šabac

5

U Srbiji 20 posto dece ima višak telesne težine

14639581_1233462966725022_6949228007405855131_n

Predavanje „Prevencija gojaznosti u dečjoj dobi“ organizovano u saradnji Doma zdravlja Šabac i Srpskog lekarskog društva, održano je u četvrtak u Klubu Opšte bolnice Šabac. Predavač, član Akademije medicinskih nauka i generalni sekretar Srpskog lekarskog društva, pedijatar, dečji gastroenterolog i nutricionista iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj prof. dr Nedeljko Radlović istakao je da prevencija predstavlja važnu investiciju u zdravlje ljudi, budući da veliki broj gojazne dece postaje gojazno tokom života, a gojaznost predstavlja jedan od civilizacijskih problema s kojim je posebno suočen zapadni svet. Poslednjih godina stopa gojaznosti u našoj zemlji je u velikom porastu.

-Ako je dete gojazno prve dve godine, rizik da bude gojazno je 25 posto. Ako je gojazno u pubertetu, rizik je 75 posto, zato što je dete zrelije i ima ustaljene loše navike. Statistika kaže da je 20 posto odrasle populacije u Srbiji gojazno, dok 20 posto dece ima višak telesne težine, od čega su 7,5 posto gojazni, što znači da imaju preko 20 posto telesnu težinu u odnosu na normalnu vrednost. Procena je da će, ukoliko se ovakav trend nastavi, ljudski vek zbog posledica gojaznosti početi da se skraćuje- rekao je dr Radlović.

14925464_1233463086725010_2747628442422941426_n

On je podvukao da je kod prevencije gojaznosti važno da dete prihvati određene zdrave navike u pogledu izbora, vrste i količine hrane. Upozorio je da je značajno da mladi bračni parovi pre nego što se odluče za potomstvo budu adekvatno ishranjeni, budući da gojazna devojka trostruko češće rađa decu koja će kasnije u životu biti gojazna. Važno je da buduća majka poštuje savremene principe zdravog života, da trudnoća bude kvalitetno nadzirana, da se favorizuje prirodna ishrana, jer mlada žena u trudnoći u velikom procentu i dalje povećava telesnu težinu, a nasledni faktor može biti opterećujuć.

-Međunarodne studije govore u prilog tome da prirodna ishrana prepolovljava naslednu sklonost gojaznosti. Dakle, ovde  mi govorimo o tzv. primarnoj gojaznosti koja nastaje kao rezultat preteranog unosa kalorija u odnosu na potrebe, i to je dominantan oblik gojaznosti. U manje od pet posto slučajeva imamo gojaznost koja se javlja u sklopu različitih oboljenja i nekih drugih poremaćaja, kao posledica. Međutim, ovde je gojaznost bezrazložna, posledica preteranog unosa kalorija u odnosu na potrebe- istakao je dr Radlović.

On je naveo da gojaznost u zapadnom svetu predstavlja dominantno oboljenje, te da su njene posledice vrlo ozbiljne- zakrečenje krvnih sudova, povećan krvni pritisak koji dodatno oštećuje krvne sudove, dijabetes melitus tip 2, oštećenja na nivou skeleta, psihoemotivni problemi itd.

14907133_1233463060058346_3218254897151227764_n

Prevencija gojaznosti kod dece prvo je u nizu predavanja koja će biti organizovana u saradnji Doma zdravlja Šabac i Srpskog lekarskog društva. Direktor Doma zdravlja dr Branko Vujković rekao je da je kontinuirano usavršavanje zaposlenih zdravstvenih radnika najbolji način da struka odgovori na sve veće profesionalne izazove sa kojima se srusreće.

-Naša intencija je da saradnja sa najstarijim strukovnim udruženjem bude još čvršća i da nam Srpsko lekarsko društvo da jasne smernice kako možemo da unapredimo primarnu zdravstvenu zaštitu na teritoriji grada. Jedan od strateških prioriteta Doma zdravlja Šabac je snažna služba pedijatrije, kompetentni stručnjaci koji će sigurno omogućiti da imamo zdravu decu, što je osnova naše zdravstvene politike- da imamo zdrave ljude u zdravom gradu. Nastojaćemo da ubuduće pedijatrijska sekcija radi što aktivnije uz podršku menadžmenta Doma zdravlja- naglasio je dr Vujković.

U narednom periodu jednom mesečno biće organizovana predavanja eminentnih profesora u u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Ideja je da se od sledeće godine pored klasičnih predavanja, organizuju i konsultantski pregledi.

D.Dimitrijević

Facebook komentari

Discussion5 коментара

    • Bravo Marko,ni ranije nije bila kompetentan primer kako se treba obuci i nositi u takvim prilikama svaka cas njoj kao stucnjaku. U nasem slucaju veoma nedolicno ponasanje prema detetu – pacijentu i majci !

  1. Pozrtvovan i strucan Pedijatar, izuzetna osoba, Zena koja dostojanstveno nosi svoje godine! Zahvaljujuci doktorki unapredjuje se saradnja sa eminentnim strucnjacima! Ja kao majka nisam primetila odecu doktorke Bojanic, niti profesora Radlovica, dok su mi pregledali bolesnu decu, a u šta vi očevi gledate, dok su vam deca bolesna, to vise govori o vama! Oboje moje dece (Aleksa i Sara) je obozavaju. Hvala joj za sve hitne prijeme i kućne posete dok su imali Ovčije boginje!

Leave A Reply