Poreska uprava: Reformom do servisa poreskih obveznika

0

NALED  – SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

radni-susret-clanova-i-partnera-naled-a-s-direktorkom-poreske-uprave-draganom-markovic-4_1200x800
Radni susret članova i partnera NALED-a s direktorkom Poreske uprave Draganom Marković

Beograd, 12. oktobar 2016. – Poreska uprava formiraće novu organizacionu jedinicu za pružanje usluga poreskim obveznicima, uvešće nove elektronske usluge i razmotriti mogućnost pojednostavljivanja administrativnih procedura iz svoje nadležnosti za sve privredne subjekte koji poštuju propise i na vreme izmiruju obaveze, najavljeno je na današnjem radnom susretu članova i partnera NALED-a s direktorkom Poreske uprave Draganom Marković.

Za prolazak kroz brže procedure kvalifikovali bi se privrednici koji se nađu na tzv. Beloj listi čije je formiranje predloženo Nacionalnim programom za suzbijanje sive ekonomije.

Fokus na elektronske servise deo je procesa realizacije Programa transformacije Poreske uprave za period 2015-2020. u cilju poboljšanja naplate budžetskih prihoda, smanjenja troškova i unapređenja efikasnosti rada. Pored toga, programom transformacije predviđeno je i smanjenje postojećeg broja organizacionih jedinica, kao i koncentracija na kontrole putem strateškog upravljanja rizicima. Naglašeno je da je vizija uspostavljanje moderne uprave koja će biti efikasan servis poreskih obveznika.

radni-susret-clanova-i-partnera-naled-a-s-direktorkom-poreske-uprave-draganom-markovic-6_1200x800– Želimo da gradimo partnerski odnos s poreskim obveznicima i zato ćemo pokrenuti novi mehanizam kontrole rada Poreske uprave putem anketiranja korisnika naših usluga. Cilj je da dobijemo nezavisnu i objektivnu ocenu našeg rada, ali i da edukujemo obveznike koje su naše nadležnosti kako bi imali realnija očekivanja od Poreske uprave i tu takođe očekujemo podršku NALED-a – rekla je Marković.

Saradnja NALED-a i Poreske uprave biće ključna za uspešnu realizaciju Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije i najavljene nagradne igre sa fiskalnim računima u okviru široke edukativne kampanje. Predstavnici PU zainteresovani su za predlog NALED-a o uvođenju tzv. „obavezne nalepnice“ na svim prodajnim mestima – na ovaj način građanima bi se pružila jasna informacije o vrsti računa koji je prodavac dužan da izda, bio on fiskalni ili ne.

– Suzbijanje sive ekonomije i eliminacija nelojalne konkurencije odgovornoj privredi sigurno su najveći izazovi pred nama. NALED i Savez za fer konkurenciju spremni su da zajedno s Poreskom upravom pomognu Vladi Srbije u realizaciji Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije koji bi u narednih pet godina u legalne tokove trebalo da vrati milijardu evra i značajno smanji stopu neformalne zaposlenosti – izjavio je predsednik Upravnog odbora NALED-a i generalni direktor kompanije Gomex Goran Kovačević.

Prema njegovim rečima, NALED vidi Poresku upravu kao jednu od ključnih institucija u započetom reformskom procesu u kojem važno mesto zauzimaju razvoj elektronskih usluga države za građane i privredu, umrežavanje institucija i razmena podataka, unapređenje sistema inspekcijskog nadzora, suzbijanje sive ekonomije, jačanje poreskog morala

Facebook komentari

Leave A Reply