Ponovo porast broja zaraženih

0

U Šapcu danas 11 novoobolelih

U Šapcu je danas 11 novoobolelih od kovida- 19. U Opštoj bolnici je 133 pacijenta, zabeleženo je šest prijema, 16 otpusta, dve osobe su na respiratoru i jedan sugrađanin je preminuo. U kovid ambulantu Doma zdravlja juče se javilo 158 pacijenata, 34 prvi put, a 124 na kontrolni pregled. Urađena su 97 PCR testa, među njima 80 retestiranja koja se šalju u nacionalnu referentnu laboratoriju Batajnica, a od 17 poslatih u Veterinarski specijalistički institut šest je pozitivnih. Rađeno je 16 seroloških testiranja, saopšteno je na konferenciji za novinare u dvorištu Gradske kuće.

-Radimo sa Batajnicom od 6. avgusta i uzorci koji su poslati od tad do 10. avgusta se očekuju. Stiglo nam je da 17 treba da se ponovi, a juče smo rekli da je 11 pozitivnih. Izvinjavam se svima koji čekaju rezultate, svakodnevno radimo retestiranja, izlazimo u u susret svima koji dođu, nije do nas. Od Zavoda za javno zdravlje smo dobili informaciju da za ceo region može da se pošalje 100 uzoraka na retestiranje, a mi smo iskoristili da uradimo 80- rekla je direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković.

Policijska uprava Šabac kontrolisala je 261 lice u samoizolaciji, od toga 254 telefonski i sedam nenajvljeno na adresi stanovanja. Nije bilo osnova za pokretanje postupaka. Odeljenje komunalne milicije uručilo je šest rešenja sanitarne inspekcije o samoizolaciji. Načelnik Gradske uprave Milan Vasić istakao je da je Grad blagovremeno reagovao na preporuke Zavoda i reagujući na optužbe predstavnika Srpske napredne stranke da nije na vreme uvedena vanredna situacija u gradu podsetio da upravo predstavnici SNS-a nisu glasali za tu odluku na sednici zdravstvenog tima i samoj Skupštini.

Gradonačelnik Nebojša Zelenović ocenio je da je porast broja pozitivnih u gradu iznenađujuć imajući u vidu proteklih sedam dana. On je rekao da može da pretpostavi šta je uzrok. Grad se trudi da sistem funkcioniše kako je predviđeno, ali ne može da zabrani ljudima da idu na bazene u Krupanj, Loznicu, Bogatić, Sremsku Mitrovicu, gde je takođe vanredna situacija.

-Ceo Novi Sad je u posebnoj, alarmantnoj vanrednoj situaciji. Na Fruškoj gori ima tri- četiri kompleksa bazena, gde Šapčani idu svakog vikenda. Imam utisak da će sutra biti još više pozitivnih i to je zabrinjavajuć podatak. Apelovao sma na krizni štab i Zavod za javno zdravlje da na teritoriji svoje nadležnosti, Mačvanskom okrugu, i komšijskim opštinama, Rumi, Sremskoj Mitrovici i Valjevu, primenjuju iste mere kao u Šapcu. To znači da ne rade bazeni. Razumem da je leto i da je toplo, ali epidemiološka situacija nije za bazene i to piše u Uredbi kriznog štaba Vlade- na teritorijama lokalnih samouprava gde je proglašena vanredna situacija ne rade bazeni. Sada treba da molim krizni štab i preklinjem Zavod da se postaraju da se u tim lokalnim samoupravama primenjuju propisi obavezujući u ovakvim okolnostima- podvukao je Zelenović i dodao da smatra da je bolje sesti i dogovoriti se kako da se pomogne ugostiteljima i vlasnicima bazena na koji način da im se nadomesti izgubljen prihod, nego rizikovati da zaraza potraje još dve godine, što je uz ovakvo ponašanje realna prognoza.

Načelnik Gradske uprave najavio je da će inspekcijske službe kontrolisati i dalje primenu propisanih mera, jer je to jedini način da se zaraza drži pod kontrolom.

D.Dimitrijević

Facebook komentari

Leave A Reply