Pola ekipe Srbije – naša deca

0

Tri Fotona idu na Naučnu olimpijadu

Već treću godinu uzastopno Šabački učenici su u ekipi Srbije koja se takmiči na najvećem naučnom takmičenju na svetu za juniore, Naučnoj juniorskoj olimpijadi. Prethodne dve godine u šestočlanoj ekipi Srbije su bila po dva Šapčanina, ove godine ih je čak troje ili pola ekipe Srbije.

U nedelju, 2.oktobra, u Beogradu je održano Izborno takmičenje na kome je izabrana ekipa koja će predstavljati Srbiju na Internacionalnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi koja će se u decembru održati na Baliju u Indoneziji. Takmičilo se 10 fizičara juniora, koji su imali najbolje rezultate na takmičenjima iz fizike u prethodnoj školskoj godini, zaključno sa Srpskom fizičkom olimpijadom. Na ovom takmičenju, oni su pored znanja iz fizike morali da pokažu znanje iz biologije i hemije.

Ove godine na Naučnoj olimpijadi Srbiju će predstavljati: David Milinković iz Bogatića, Dušan Mišković i Milica Damnjanović iz Šapca, kao i  Bogdan Rajkov iz Novog Sada, Mihailo Milošević i Igor Pavlović iz Beograda.

David Milinković je završio Osnovnu školu „Mika Mitrović“ u Bogatiću i sada je učenik prve godine Šabačke gimnazije. Dušan Mišković i Milica Damnjanović završili su OŠ „Nikolaj Velimirović“ i sada su učenici prve godine Matematičke gimnazije u Beogradu. Sva tri učenika su već treću godinu učenici škole fizike „Foton“ iz Šapca.

Za ovo veliko takmičenje naši učenici, iako su tek završili osnovnu školu, morali su da savladaju veliki deo srednjoškolskog gradiva iz fizike biologije i hemije. Oni su vredno radili ceo letnji raspust sa profesorima Goranom Stanojevićem (fizika), Jelenom Palinkaš (biologija) i Dragoljubom Krilovićem (hemija).

Pored naših učenika, u ekipi Srbije su i Bogdan Rajkov, koji je završio specijalno odeljenje Gimnazije iz Novog Sada, Mihailo Milošević, završio specijalno odeljenje Matematičke gimnazije iz Beograda i Igor Pavlović, završio OŠ „Ivan Goran Kovačić“ iz Beograda.

Čestitamo svim učenicima na pokazanom znanju i želimo im puno sreće na Naučnoj olimpijadi na Baliju.

 

Facebook komentari

Leave A Reply