PISMO ČITAOCA

5

 

mackaČudili se mnogi u Srbiji, obavešteni preko novina, interneta i televizije, da treba kazniti usamljenika što u selu kod Šapca, na 40. ari placa, drži šest mačaka. I dan danas mi stižu poruke sa podrškom. Ućutao se sud za prekršaje, čekali da se medijska buka malo stiša. A onda dobih pismo od suda da je moj prigovor odbijen i potvrđena kazna zatvora. Ni sada mi nije blisko pameti da me neko kažnjava što gajim i hranim Božija bića ne tražeći pomoć ni od koga.

U četvrtak sam u šumi pripremao kolje za maline i kupine, koje moram posaditi da zaposlim nezaposlenu decu, fakultetski obrazovanu, da ne pohrle u inostranstvo. A mogli su te poslove obavljati i bez osnovne škole. Komunalni policajci su me ujutru tražili na poslu, zatim se uputili u selo da me pronađu, da mi uruče poziv za zatvor. Kako je kuća bila zaključana, pozvali su miliciju u pomoć, i oni su došli da me traže. Za šumu nisu znali, sigurno bi se i tamo uputili. Sutradan ujutru su me komunalci sreli na ulici i uručili poziv za izdržavanje kazne.

A ja se pitam: da li je policija uvek tako revnosna i požrtvovana? Da li šabački komunalci imaju na umu da primenjuju uredbu iz 1995. godine kada je postojala šabačka opština, a 2007. godine Šabac je postao grad. Uredba o držanju životinja nije posle toga promenjena, nego je i na seoskom području primenjuju kao da je selo – grad. Znaju li da postoji republički zakon o dobrobiti životinja?

I pitam se: da li je neko pomislio kako je čoveku koji čini dobro živim bićima, kada mu nad glavom visi mač zbog toga, jer neko u vlasti smatra da time čini prekršaj. Vredi li biti milosrdan i za koga su napisani Božiji zakoni? Šta će reći u selu kad vide kako policija obleće oko njegove kuće? Čemu su nas učili naši roditelji i učitelji, dobru ili zlu? Izranja li nam pred oči slika keruše koju je opevao Sergej Jesenjin?

Ako hrlimo u Evropu, treba znati da su nadležni u Varšavi popisali 30.000 mačaka i doneli zakon o njihovoj zaštiti; prave im kućice i postavljaju po gradu, jer ga čiste od miševa i pacova. U svakom srpskom selu se zna: što više mačaka, manje je glodara.

Da li neko u nadležnom ministarstvu vodi računa o prioritetu kada je u pitanju iskorenjivanje kriminala, za koga građani s pravom smatraju da ga treba iskoreniti. Pa napred samo: krenimo od humanih ljudi!

Ilija Vujanić, diplomirani elektroinženjer

Facebook komentari

Discussion5 Comments

  1. Данко Б. Марин

    Нема места чуђењу – Србија је ПАТОКРАТИЈА! Овде психопате апсолутно владају у континуитету!

  2. Obrazovani ste, zašto niste pravno- sudski pokušali da osporite neustavnu odluku o držanju životinja?

  3. svasta ludaka boze sacuvaj ako su na ulici ubijaju ih gaze autima ako ih neko hrani jos na selu na njegovoj zemlji boze sacuvaj zakona napravite peticiju da se digne glas naroda nemoze to tako

  4. Lidija Mitrović Ćorković

    Čovek se stara o šest napuštenih bića-mačaka…KATASTROFA?!? A gde su silne odgajivačnice- ŠTANCERI- kojih ni manje ni više tri hiljade NE PRIJAVLJENIH ?!? To ide bez kaznenih ekspedicija i zatvorskih kazni- NEMA PROBLEMA?!? Ne idgovorno vlasništvo i masa nedužnih životinja po ulicama, maltretiranih, ubijanih sto od patoloski primitivnih građana koji su u viralnoj ekspanziji sto od šinterajskih inkvizacija i “azila” agonije i smrti, ne legalnom izvozu – UDOMLJAVANJU-pasa i mačaka po inostranstvu koje zavrsavaju u laboratorijama, zoofiliskim javnim kućama kao pokretne mete vojskama… SVE JE TO LEGALNO I NEMA PROBLEMA?!? Zalosno je koliko je sve posrnulo u jednu bezdušnu trulu jamu primitivizma, samovoljne diktature bez zakonja….apokaliptična slika svesti sadašnjice

Leave A Reply