Obeležena 211. godišnjica Boja na Mišaru

0

U Mišaru je u nedelju obeležena 211. godišnjica Boja na Mišaru. Obeležavanju 211. godišnjice slavnog boja prisustvovali su i vence položili na spomenik predstavnici Vlade Republike Srbije, Grada Šapca, pripadnici Vojske Srbije i udruženja građana koja neguju sećanje na oslobodilačke ratove.

Obraćajući se prisutnima na svečanosti povodom obeležavanja 211. godišnjice Boja na Mišaru, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović rekao da su sloboda, umešnost i hrabrost bile reči vodilje srpskim junacima pre 211 godina kada su izvojevali pobedu za sve nas koji ih se danas ovde sećamo.
-Naš sugrađanin, filozof Mihailo Đurić govorio je “Dok ljudski život postoji, onda postoji jedinstvo onoga što je bilo, onoga što je sada i onoga što će biti. Sadašnjost je spoj prošlosti i budućnosti”. Zato nikada ne smemo slobodu shvatiti olako i sa slobodom praviti kompromise. Uvek se moramo sećati onoh koji su slobodu za nas osvajali. Sećati se njene vrednosti i svih koji su za nju dali život. Zato nikada ne smemo da prestanemo da osvajamo slobodu u svakom segmentu svog života jer samo tako gradimo kvalitetnu budućnost za one koji dolaze posle nas, baš kao što su nas junaci kojih se danas sećamo zadužili. Danas pobede osvajamo za pregovaračkim stolom. Slobodu gradimo dogovorom i jedinstvom i u Šapcu na vrlo poseban način. Ove godine osvajamo još jedan delić slobode – slobodu za svakog građanina da slobodno odlučuje. I samo onda kada građani slobodno odlučuju donose dobre odluke. Mišar će na jesen postati jedan takva oaza slobode, jer će svi Mišarci na lokalnom referendumu imati priliku da slobodno glasaju na koji način će unaprediti život u svojoj zajednici i ovo mesto učiniti još lepšim. Danas, obeležavajući ovaj značajan datum, potvrđujemo da je žrtva mišarskih junaka bezmerna, kao što je i naša odgovornost da nastavimo u pravom smeru velika, kazao je gradonačelnik Šapca.
Posle obraćanja gradonačelnika Nebojše Zelenovića i predstavnika Vlade Republika Srbije, državnog sekretara Negovana Stankovića, izveden je umetnički program.
Boj na Mišaru, 13. avgusta 1806. godine, predstavljao je jednu od najznačajnijih pobeda u istoriji srpskog naroda. Bitku su izvojevali srpski ustanici, predvođeni ustaničkim prvacima šabačkog i valjevskog kraja, na čelu sa vrhovnim voždom Karađorđem.
Značaj ove pobede ogledao se u tome što su srpski ustanici, samostalno, bez pomoći stranih sila, ostvarili veliku pobedu nad regularnim osmanskim jedinicama, pritom pokazujući izuzetnu vojno tehničku umešnost gradnjom improvizovanog mišarskog utvrdjenja, što sveukupno jeste činilo korak napred u odnosu na prethodni period ratovanja sa Turcima.

Facebook komentari

Leave A Reply