Obeležen Svetski dan dece obolele od raka

0

Na Trgu šabačkih žrtava u Šapcu

Svetski dan dece obolele od raka i 15. rođendan NURDOR-a obeležen je u petak na Trgu šabačkih žrtava u Šapcu. Na štandovima se kupovinom suvenira mogao donirati novac za izgradnju roditeljske kuće, a mnogo šabačkih kafića „humanitarnom kafom“ odreklo se prihoda za tu namenu.

Potrebna još jedna roditeljska kuća

Teodora Todorović je  podsetila da ja Nacionalno udruženje roditelja dece od raka 2003. godine osnovalo šest hrabrih roditelja čija su se deca tada lečila od raka, uz podršku lekara i prijatelja. Oni su pre petnaest godina odlučili da nijedan roditelj u Srbiji više ne sme da prolazi kroz to sam i da nijedno dete nije zaslužilo da izgubi pravo na detinjstvo, kao i da nijedna porodica ne sme ostati bez podrške nijednog trenutka nakon saopštavanja dijagnoze.

-Ovogodišnja kampanja se zove „I ja se borim“. Prošle godine prikupljen novac išao je za izgradnju Dečije bolnice u Nišu. Ove godine, novac koji prikupimo ići će za izgradnju roditeljske kuće u Beogradu, jer kapaciteti koje sada imamo nisu dovoljni. Roditeljske kuće služe da deca ne bi putovala svaki dan od mesta gde se leče do meste gde žive. Smeštaj i hrana su besplatni, kao i prevoz do bolnice. Hvala vam što se borite zajedno sa nama- poručila je Todorovićeva.

Ona je napomenula da je u proteklih deceniju i po otvoreno sedam igraonica na hemato- onkološkim odeljenjima, više od 1.500 porodica je pružena podrška za vreme i posle lečenja, organizovano više od hiljadu besplatnih rehabilitacija za decu koja su se izlečila, podignuto pet roditeljskih kuća za smeštaj i brigu o deci koja se leče i njihovim porodicama, organizovano više od 600 radionica psiho- socijalne podrške za roditelje, više od 50 edukacija za volontere, više od 1.000 akcija senzibilasanja javnosti, više do 50 besplatnih kampova za izlečenu decu i njihove roditelje, uključeno 1.000 volontera sa preko 100 hiljada volonterskih sati, objavljeno više od 30 publikacija, šest edukacija za medicinsko osoblje, više od 300 miliona dinara uloženih u unapređenje uslova lečenja, pokrenute tri inicijative za promenu propisa, izgrađena jedna potpuno nova bolnica na dva sprata i 800 metara kvadratnih, koja je sada najbolje opremljena ustanova ove namene na Balkanu.

Podrška sportskih klubova, vrtića, kafića…

U okviru programa, kojim je na Trgu šabačkih žrtava biti obeležen Svetski dan dece obolele od raka, u petak od 12 sati nastupio je hor Hrama Svete Trojice i mališani iz vrtića „Čigra“, učenik Muzičke škole Luka Petrović. Malim borcima protiv raka sugrađani su podršku mogli pružiti i kroz uživanje uz humanitarnu kafu. Od 9 do 12 sati, svako ko je popio kafu u lokalima koji su dali podršku: City caffe, Sweet House, Eden caffe, Evergreen cafe, Life caffe, Caffe Bar Ikar, Adonis, Art caffe, direktno je donirao novac. Vrtić „Čigra“, Sportski centar „SunRise“, kao i Sportska hala „Protić“ postavili su donatorske kutije u svojim objektima i na taj način donirali novac i ugradili deo sebe u izgradnju nove roditeljske kuće, ka čemu će biti usmerene donacije od ovogodišnje kampanje „I ja se borim“. Organizatori zahvalnost upućuju i vlasnicima lokala i Hramu Svete Trojice, sekciji fudbalskih veterana pri hramu Sv. „Trojice“, koji su učestvovali u velikom i značajnom delu organizacije. Na trgu su im se pridružili i članovi MRK „Metaloplastika“, ŽRK „Medicinar“, MK „Batana“, MK „Čivija“, Crveni krst, Caritas, zaposleni u Domu zdravlja „Dr Draga Ljočić“, kao i predstavnici Humanog srca.

D.Dimitrijević

Facebook komentari

Leave A Reply