Nova poseta Ruske delegacije Zavodu za javno zdravlje.

2

Dana 29.04. 2020. Zavod za javno zdravlje Šabac je posetila još jedna delegacija lekara Ruske federacije, u sklopu aktivnosti Kriznog štaba Republike Srbije i saradnje sa ruskim stručnjacima u cilju unapređenja protivepidemijskih mera, i razmene iskustava u borbi protiv Korona virusa.

U poseti su bili potpukovnik Sergej Svistunov epidemiolog u Ministarstvu odbrane Ruske Federacije i Potpukovnik Dragan Arsenijević predstavnik Vojske Republike Srbije. Potpukovnik Svistunov je u razgovoru sa načelnicom Centra za prevenciju i kontrolu bolesti dr Draganom Radojičić razmenio iskustva u primeni prvenetivnih mera u zaštiti vulnerabilnih kategorija stanovništva. Dr Radojičić je takođe istakla da je trenutna epidemiološka situacija na okrugu pod kontrolom, da je u ovom momentu 126 lica pozitivno, a 545 lica je u samoizolaciji. Analizu uzetih uzoraka radi Veterinarski institut u Šapcu sa kapacitetom od 150 uzoraka na dnevnom nivou. Od ukupnog broja zaraženih je više onih koji su na selu, zbog većeg broja lica koji žive u istom domaćinstvu. Prosek starosti obolelih je od 40 do 60 godina. Vršilac dužnosti direktora naše ustanove MSc. dr Branko M. Vujković je istakao da Zavod za javno zdravlje Šabac koordinira svim protivepidemijskim merama na teritoriji 2 grada, i 6 opština, dok je dr sci. med. Igor Dragičević govorio o saradnji sa svim ustanovama i nivoima zdravstvene zaštite na Mačvanskom okrugu. Dr Vujković je iskoristio priliku da se zahvali Ruskoj federaciji na svoj pomoći koju nam pružaju lekarski timovi iz Rusije u očuvanju zdravlja svih građana Srbije, i da pozove prijatelje da budu gosti Zavoda za javno zdravlje Šabac sledeće godine na obeležavanju 100 godina od osnivanja naše ustanove. Potpukovnik Svistunov se zahvalio na prijemu u Zavodu za javno zdravlje i istakao da će se saradnja njihovih i naših lekara nastaviti i ubuduće, kada se sa KOVIDOM-19 završi.

 

Facebook komentari

Discussion2 коментара

  1. Šta nas gradjane interesuje šta on pokazuje rusima i njegovo slikanje. Zanto ima vremena, a da dodje pred narod i kaže o stanju bolesnih i broju, ne moze. Sramota!

Leave A Reply