Nagrada „Boris Kovač“ uručena Strahinji Baroviću

0

Na Velikoj sceni Šabačkog pozorišta

Umetničko veće Šabačkog pozorišta donelo je odluku da godišnju nagradu „Boris Kovač“ za izuzetan doprinos sezoni 2019/ 2020 dodeli mladom glumcu Strahinji Baroviću, koji se svakom novom ulogom sve više dokazuje. Kako su istakli, svojim talentom, šarmom i sigurnim nastupom, pleni publiku i osvaja svaku scenu. Njegov Valentin, jedan od dva viteza iz Verone, po istoimenoj predstavi Vilijama Šekspira u režiji Mije Knežević, ove godine odneo je pobedu i zaslužio značajno priznanje koje se dodeljuje deceniju i po za izuzetan doprinos radu te ustanove kulture.

Nagradu, koja nosi ime po njegovom ocu, glumačkom i rediteljskom velikanu, predao je u petak, neposredno pred premijeru predstave „Radio Šabac“, na Velikoj sceni Šabačkog pozorišta novinar Hanibal Kovač.

-Čast je biti ponovo ovde, kao i svake godine, u ime porodice. Stvarno smo svi srećni što se i na ovaj način podsetimo Borisa, velikog legendarnog jugoslovenskog glumca. Strahinja je prvi put pre 26 godina u seriji sa Canetom Firaunovićem i Jelicom Vojinović igrao njihovog unuka. Izrastao je u velikog glumca i velika je čast i zadovoljstvo njemu predati ovu nagradu. Srećni smo što Šabac i dalje ima oazu kulture- Šabačko pozorište, uprkos teškim okolnostima sa kojima se suočavamo- istakao je Kovač.

Barović je diplomirao glumu na Akademiji umetnosti Slobomir u Bijeljini. Od 2010. godine član je ansambla Šabačkog pozorišta, gde je igrao u različitim žanrovima. Trenutno je mladi prvak sa najvećim brojem uloga na repertoaru. Primajući nagradu, zahvalio se na priznanju i kratko obratio prisutnima uz obrazloženje da kolege očekuje premijera.

-Najgora stvar je izaći pred premijeru i zato ću zbog kolega biti jako brz. Godina 2020. je po mnogo čemu grozna svima nama. Zahvaljujući mojoj porodici, pre svega supruzi i mom vernom pozorištu, ovo je jedna od najboljih godina u mom životu- poručio je Barović.

Uloge po kojima ga je zapazila pozorišna publika su: Numerackij („Đavolijada“), Prvi vojnik („Zima“), Dragan („Rubište“), Astolfo („Život je san“), Bobi („Revizor za Jugoistok“), Dik („Kidaj iz moje kuhinje“), Mića („Ožalošćena porodica“), „Perikle“, „Revizor za jugoistok“, „Bacači prstiju“ i brojne druge. Snimao je filmove za RAI. Aktivno se bavi dramskom pedagogijom u okviru Škole glume „Veselo majmunče“, u kojoj je i sam kao dete učio glumu.

D.Dimitrijević

Facebook komentari

Leave A Reply