Lokalpatriotizam: angažman, mladi i interakcija

0

14. POZORIŠNA REVIJA 5-8. oktobar 2018.  Šabačko pozorište

Pozorišnu sezonu sa temom #LOKALPATRIOTIZAM otvaramo revijom gostujućih predstava, čije estetske i etičke vrednosti predstavljaju okosnicu budućeg repertoara našeg pozorišta. Početak Revije, zakazan je za Peti oktobar, ne samo zbog značaja koji ovaj datum ima za noviju istoriju Srbije i simboliku demokratskih promena, već i zato što Peti oktobar ove godine pada u petak – dan kojim počinje vikend. Šabačko pozorište će ove sezone igrati predstave i vikendom, što je novina koja bi trebalo da unapredi kvalitet života i kulturnu ponudu Šapca. Petkom u pet, okupljaćemo se u pozorištu da razgovaramo sa zanimljivim Šapčanima i Šapčankama – onim ljudima koji jedan mali grad čine velikim. Prvi gost programa koji smo nazvali “Lokalpatriotska pričaonica”, biće Hanibal Kovač, novinar, kolumnista i urednik “Podrinskih”, takođe i sin čuvenog jugoslovenskog glumca Borisa Kovača, po kome nosi ime godišnja nagrada našeg Pozorišta.

Neposredno pre dodele, kojom tradicionalno počinje naša Revija, sa Hanibalom ćemo razgovarati o Šapcu i konceptu lokalpatriotizma, ali i o medijima, o tome šta znači biti novinar u Srbiji danas, o tome zašto su slobodni mediji osnova demokratizacije društva, ali i o tome šta njemu lično znači Peti oktobar. Razgovor o novinarstvu i slobodi medija, uvod je u predstavu “O s(a)vesti” koja govori o sudbini novinarke Dade Vujasinović. Autorka ove predstave Sanja Krsmanović Tasić, priču o Dadi – javno i privatno, osmislila je kao esej u pokretu. Publika odlučuje o rasporedu scena i dramaturgiji. Publika i izvođačica su u međusobnom delovanju: oni zajedno kreiraju predstavu, čija tematika dotiče suštinska pitanja odgovornosti, slobode, časti, svesti i savesti; o tome kako ostati čovek u vremenu ne-ljudi, u doba rata čija je prve žrtve Isitna i Saosećanje.

Vikend je posvećen omladinskom pozorištu, što je ujedno i smernica za naš repertoar. U sezoni #LOKALPATRIOTIZAM koju smo počeli da pripremamo formiranjem Omladinskog kluba Šabačkog pozorišta, specijalan fokus stavićemo na rad sa mladima i za mlade. Članovi i članice našeg Omladinskog kluba, imaće priliku da ugoste mladi ansambl Gradskog pozorišta Bečej, čija je predstava “Kralj Ibi” nagrađena na svim relevatnim festivalima za mlade, kao i Dramski studio “Ćoše” iz Obrenovca, koji već dugi niz godina radi sa Marijom Medenicom, glumicom i rediteljkom predstave “Šine”, koju će publika Revije gledati u nedelju.

“Kralj Ibi” i “Šine” najbolji su predstavnici angažovanog i umetnički relevantnog pozorišta za mlade. “Ibi” u režiji Igora Pavlovića, ismeva se diktaturama i diktatorima, na hrabar i maštovit način, svojstven mladima. Ovaj klasik avangardne drame, pisac Alfred Žari napisao je u vreme dok je i sam bio srednjoškolac, što je dokaz da mladi umetnici mogu da promeni istoriju drame. Bečejski omladinski ansambl, cementira ovu tvrdnju, pokazujući neverovatnu energiju i glumačku koncentraciju. Isto se može reći i za igru mladića i devojaka iz Obrenovca, u komadu “Šine” Milene Marković. Njihova izvanredna gluma, dopunjena je songovima komponovanim prema poeziji naše najznačajnije savremene dramatičarke. Predstava šalje snažu antiratnu poruku, poigravajući se sa surovim i sirovim, ali i toplim, uzvišenim i nežnim. Suze, smeh i kararza. To je ono što sledi iz njihove dvosarne igre, visokog intenziteta.

Reviju zatvara predstava “Tri lica ogledala” Omen teatra čija je tema pozorišna umetnost, a ideja opasost od svake vrste ekstremizma. Baveći se pozorištem i različitim teorijama drame, glumci u interakciji s publikom, pokazuju šta se desi kada jedan stav ode u svoj ekstrem. Ova predstava Gordane Lebović, u Šabac dovodi tri izvanredna glumca: Slobodana Beštića, Pavla Pekića i Vladimira Aleksića, koje publika neće gledati pasivno, već će i sama učestvovati u predstavi, kreirajući je zajedno sa njima.

Interakcija s publikom koja postoji u predstavi koja zatvara, kao i predstavi koja otvara 14. Pozorišnu reviju, pokazuje i tendenciju našeg pozorišta, da u narednoj sezoni otvorenije komunicira sa zajednicom u kojoj nastaje.

#LOKALPATRIOTIZAM u naslovu sezone vidimo kao priliku za fokus na zajednicu, njene potrebe i probleme, mlade koji u njoj odrastaju i relevantna društvena pitanja, koja će Šabačko pozorište preispitivati u ovoj sezoni.

Naša prva “lokalpatriotska” produkcija, biće premijerno prikazana 23. oktobra. To je predstava “(Pret)poslednja panda”, po tekstu Dina Pešuta, u lokalizaciji i adaptaciji Marije Ratković i režiji Maksima Miloševića. Marija i Maksim jesu mladi šabački autori, kojima smo dodelili da sezonu proglase otvorenom. Odmah nakon dodele Nagrada “Boris Kovač” glumici Kristini Pajkić i inspicijentkinji Sofiji Karajić, prepustićemo mikrofone Mariji i Maksimu, koji će najaviti svoju premijeru i proglasiti početak 14. Revije Šabačkog pozorišta.

Grad su ljudi! Grad je POZORIŠTE!

Milena Bogavac

Facebook komentari

Leave A Reply