Popust015

Jelena Maćić o položaju žena u Srbiji

2

Tribina „Imam stav – neću da ćutim“ u kancelariji Saše Jankovića

Izborni štab Saše Jankovića u Šapcu u saradnji sa Forumom žena Demokratske stranke i Nove stranke počeo je sa serijom tribina pod nazivom ,,Žena sam“. Prva tribina ,,Imam stav- neću da ćutim“, organizovana je prošle srede u kancelariji Saše Jankovića u Šapcu, a sa ženama je razgovarala ,,mejkap“ umetnica Jelena Maćić.

Ona je govorila o važnosti aktivnog učešća žena u svim društvenim sferama, jednakim pravima da biraju i budu birane i odlučuju o relevantnim pitanjima za društvo i zajednicu, dajući svoj maksimalni doprinos poboljšanju ambijenta u kome živimo.

Maćićeva se zapitala zbog čega se toliko potencira jedan dan u godini, 8. mart, kao dan kada se ženama čestita na toj mogućnosti i ocenila da to dovoljno govori o odnosu zajednice prema njima.

-Položaj žena u ovoj zemlji je, koliko god da drugi pokušavaju da iznivelišu nekakav broj i tvrde drugačije, tragičan. Onog momenta kada ste zakonski obavezni da imate određen postotak žena, a da čak ne znamo ni ko su, ni kakve su im biografije, i kad nam žene glume fikuse u kadru, apsolutno imamo o čemu da pričamo, a bojim se i da odlučujemo, pošto nas ima preko 50 posto- rekla je Maćićeva.

Govoreći o društvu u kome živimo, Maćićeva je rekla da je Srbija siromašna zemlja sa ozbiljnim socijalnim, društvenim i egzistencijalnim problemima, sa zakonima koji se ne primenjuju i čiji se ozbiljni nedostaci ne otklanjaju. Nepoverenje u institucije države i sistema rezultira time da se osnovni resurs jedne države- narod, u Srbiji iscrpljuje, budući da podaci govore da našu zemlju svake godine napusti 60 hiljada ljudi, upozorila je ona.

D.D.

Discussion2 коментара

  1. Samo se pitam, kakve veze ima ovo predavanje o položaju žena sa Sašom Jankovićem.
    I koga uopšte interesuje stav estradne šminkerke o 8 martu, i ko joj brani da ga obeleži ili ne. Ako već govori o stavu, neka pusti i druge žene da imaju drugačiji stav o tom pitanju.
    Toliko je značajnih žena u Šapcu govorilo o teškom položaju žene u Srbiji, i ukazivalo na potrebu njihovog učešća u političkom i uopšte društvenom životu današnjice, ali to je samo povremeni osvrt bez jasnih projekata i planske strategije ka osnaživanju žena. Ovo su samo bezvezne priče u predizborne svrhe i nemaju nikakvu težinu.

  2. Gradski odbor DS-a u Sapcu treba ugasiti pod hitno! Ovakav polusvet, koji jednom sminkerkom, raspravlja o pravima zena, u sred partijske kampanje, je dokaz da je grad dotakao dno.

Leave A Reply