Izložba „Upoznajte Arhiv“ na gradskom trgu

3

Izložba Međuopštinskog istorijskog arhiva Šabac „Upoznajte Arhiv“ danas je svečano otvorena na gradskom trgu. Sastoji se od 25 panoa, koji predstavljaju različite vrste arhivske građe koja se čuva u zgradi Arhiva. Pored upoznavanja sa pojmom i delatnošću ove značajne ustanove, mogu se videti i panoi sa poveljama, ukazima, pečatima znamenitih ličnosti i najznačajnijih državnih organa i ustanova, zakonima, diplomama, esnafskim, kalfenskim i majstorskim pismima, odlikovanjima, ličnim dokumentima. Predstavljena je i stručna biblioteka Arhiva sa preko 2.000 naslova iz oblasti istorije i srodnih društvenih nauka.

Autorka izložbe Gordana Filipović je istakla da se u arhivima već dugo vremena vodi polemika o neaktuelnosti, iako su to ustanove kulture od nacionalnog značaja u kojima se čuvaju zakonom zaštićena kulturna dobra.

-Naš arhiv suočava se sa istim problemom. U raznim pokušajima da dopremo do javnosti i da našim sugrađanima pokažemo čime se bavimo i kakva vredna arhivska građa se čuva u našem arhivu, došli smo na ideju da naš arhiv predstavimo na jednom otvorenom i dostupnom mestu, što je upravo ova galerija na našem prelepom trgu. Na prvom panou smo ukratko objasnili pojam ahiva i istorijat našeg arhiva, između ostalog da se nalazio u zgradi prve okružne bolnice Srbije podignute 1865. godine, koja je zaštićeni spomenik kulture. Potrudili smo se da svaki pano ima svoju osobenost i da prikažemo najznačajnija. najatraktivnija i najvrednija dokumenta koja imaju veliku istorijsku vrednost- podvukla je Filipovićeva.

Član Gradskog veća zadužen za kulturu Igor Marsenić naglasio je značaj ove ustanove za grad i celokupnu društvenu zajednicu, budući da odoleva vremenu i bori se da vredna svedočanstva istorije i kulture jednog naroda sačuva od zaborava.

-Međuopštinski istorijki arhiv obavlja jednu važnu ulogu u našem društvu- bavi se prikupljanjem građe koja se tiče istorije i vrednosti tog naroda. Taj posao nije toliko vidljiv i zato je ova izložba važna, jer je učinila dotupnim sve to našim sugrađanima i omogućila im da vide kakvo blago je pohranjeno u našem Arhivu, kompletna memorija o vrednostima i dostignućima našeg društva od postanka moderne srpske države. U trenutku kada su ostale jedinice lokalne samouprave koje su suosnivači prestale da učestvuju u prikupljanju građe, kolektiv Arhiva je nastavio to da čini- naveo je Marsenić.

Zainteresovani sugrađani izložbu će moći da vide u narednih mesec dana, do kada će biti postavljena u „Otvorenoj galeriji“ na gradskom trgu.

D.Dimitrijević

Facebook komentari

Discussion3 коментара

 1. Ovaj Marsenic u izjavi za medije, ne zna ni ime ove ustanove.Medjunarodni, ovaj Arhiv..
  Savetnik treba da se pripremi, pre nego što počne da priča o temi.
  A gospodjica autorka je?
  Danas svako, ali svako može da ima izložbu.
  I čemu ovo?
  Da se gradjani tek sada upoznaju sa ustanovom posle niza, niza godina.Niko ne zna ni gde se ona nalazi, ni čemu služi (osim onima kojima zatreba, pa ih neko pošalje tu). Direktore, tri mandata i sada upoznajes gradjane sa radom Vašim?Tužno

Leave A Reply