Hitno zaustaviti urušavanje građanskih i političkih prava i sloboda u opozicionim lokalnim samoupravama

0

Predstavnici  lokalnih samouprava koje su inicirale izveštavanje pred Savetom  Evrope o pritiscima na opozicione gradove, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, predsednik opštine Paraćin Saša Paunović i zamenik predsednika Opštine Čajetina Arsen Đurić sastali su se danas sa ministrom lokalne samouprave Brankom Ružićem.

Predstavnici opozicionih lokalnih samouprava izneli su zahtev da se hitno zaustavi politički kriminal centralne vlasti u Srbiji. Zloupotreba institucija, medijski linč i svi drugi politički pritisci  koji su očigledno kršenje političkih i građanskih prava i sloboda garantovanih Ustavom i međunarodnim dokumentima, odmah moraju prestati.

Oni su poručili da će o zloupotrebama republičke vlasti i urušavanju građanskih i političkih prava i sloboda u opozicionim lokalnim samoupravama u Srbiji izvestiti Savet Evrope na predstojećem zasedanju u Strazburu, 6. novembra.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, predsednik Opštine Paraćin Saša Paunović i zamenik predsednika Opštine Čajetina Arsen Đurić saopštili su da su otvoreni za ozbiljan i iskren dijalog u kom će njihovi zahtevi biti razmotreni i zatražili da se u narednim nedeljama organizuju radne grupe i okrugli stolovi na ovu temu.

Jednoglasni su u oceni da su u Srbiji ugrožena ljudska i politička prava i slobode  o čemu će biti reči u izveštaju pred Konrgesom lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope.

Facebook komentari

Leave A Reply