Edukacija mladih kroz negovanje kulture i tradicije

3

Zoran Kalabić, direktor Doma kulture Prnjavor

Dom kulture u Prnjavoru 16 godina unazad finansira se iz budžeta grada Šapca i otvoren je za poklonike kulturnih dešavanja u mesnoj zajednici i okruženju. Pored folklorne sekcije, funkcionišu i amatersko pozorište, književni klub i likovni stvaraoci. Poslednjih godina, stanovnici tog i okolnih sela imaju mogućnost da pogledaju projekcije najnovijih filmskih ostvarenja, samo 15 dana nakon prestoničke premijere, upravo u tom mestu, koje je razvilo bioskopsku delatnost. Prnjavor ima dosta mladih poklonika pisane reči, te se u ovom prostoru organizuju brojne pesničke večeri i izložbe slika.

-Kvalitet života je, u odnosu na pre dvadesetak godina, kako moja generacija pamti, značajno podignut na viši nivo. Dom kulture i samo mesto Prnjavor je po pitanju kulturnih sadržaja u samom vrhu u odnosu na sve mesne zajednice i sela Srbije. Nema više smotri sela koja je nekad postojala, već se amatersko pozorište takmiči sa gradovima. Folklorni ansambl takođe ne izlazi više na smotre koje su postojale u okviru kulturno- prosvetnih zajednica, već izlazimo na republičke smotre sa gradskim kulturno- umetničkim društvima- kaže direktor Doma kulture Prnjavor Zoran Kalabić.

Folklorna sekcija je najmasovnija i broji preko 100 dece. U prvom ansamblu ima tridesetak omladinaca, a uključeni su i mladi iz mesnih zajednica koje gravitiraju Prnjavoru. Od ove godine krenuli su sa malom scenom i okupili oko dvadesetak članova od sedmog razreda osnovne do druge godine srednje škole, dok je na velikoj sceni, u amaterskom pozorištu, aktivno oko sedam članova. Kalabić ističe da je Dom kulture 2007. godine uspeo da dobije osnovna sredstva za adaptaciju zgrade Doma kulture, izgrađenog sredstvima u iznosu od oko 120 hiljada evra, od kojih je grad dao trećinu, a republika dve trećine. Osim što prednjači u pogledu infrastrukturne opremljenosti, ovo je i ustanova kompleksnijeg značaja, jer je, pored kulturnih sadržaja, namenjena i edukaciji meštana iz poljoprivrede i zdravstva putem predavanja u organizaciji Poljoprivredne savetodavne stručne službe i Doma zdravlja u Šapcu. Prošle godine je Likovna kolonija, koja nosi ime po reci Drini, održana 15. put, a folklorni ansambl je učestvovao na Internacionalnom festivalu u Španiji i gostovao na dva prestižna festivala u gradovima Vigo i La Korunja, gde su uzeli gran pri.

D.Dimitrijević

 

 

Facebook komentari

Discussion3 коментара

 1. Folklor,folklor,folklor !
  Šta u selu znaju o kulturi, ako to ne uključuje folklor? Ništa. A ko je za to kriv?
  Ne zna ni direktor sa srednjom školom. Stogodišnji .Po čemu li je tako poseban?
  Losih ima na svakoj strani.

  Na DANAŠNJI DAN je ubijen naš jedini premijer. Tuga beskrajna. Bar za mene lično.
  Nisam očekivala to od Vas, da ga ne pomenete ni jednom rečenicom.

  • Podrinske

   Poštovana Silvija,
   U Izdanju „Podrinskih“ od 9.03 imate tekst Dragana Erakovića pod nazivom „Ugasle vedrine Zoranove“

Leave A Reply