Да сте деци претили полицијом?

5

ОТВОРЕНО ПИСМО ГОСПОЂИ СВЕТЛАНИ СТАНКОВИЋ

Поштована,

Имам потребу, а и савет од в.д. помоћника министра за основно образовање, господина Милана Пашића да Вам се обратим отвореним писмом поводом дешавања у нашој школи откако сте се Ви појавили на месту в.д. директора школе.

Понукао ме је Ваш поступак 8. јануара пре почетка преподневне смене. Родитељи су били у протесту због смене директорке, те су се скупили испред школе са својом децом. Остала деца су сама дошла у школу. Ја сам своје дете испратила у школу и отишла на посао (радим у две школе). На првом часу ме је син позвао телефоном, јер се вратио из школе. Не носи телефон са собом, ученицима то није дозвољено. Био је видно узнемирен. Рекао ми је да су се он и његови другови из одељења колебали да ли да уђу у школу или не, јер је на улазу била гужва од родитеља , да сте и ви изашли, да сте нешто причали и да је након тога настала бежанија. Тако се он вратио кући јер није знао шта да ради. Не знајући шта је „претходило“ бежанији и зашто је дошло до „бежаније“, ја сам га смирила и успела да извучем од њега да се причало о штрајку… Рекла сам му да сачека да обавим неке разговоре. Звала сам неколико родитеља – сапатника и чула исто. Звала сам разредног (наставник физичког – није чуо телефон , човек је на часу у сали…). Договорила сам се са родитељима да децу вратимо у школу. Моје малолетно дете не може да одличује о протестима, штрајку, бојкоту, те сам га одмах вратила на часове, где му је и место, не слутећи да му је безбедност угрожена.

Треба ли да Вам објашњавам колико сам била узнемирена и да сам све ове разговоре обављала у учионици, пред својим ученицима, на великом одмору… За који сам ја посао била у таквим околностима и шта ми је било у глави, не треба да Вам препричавам. Нисам смела да напустим посао и оставим своје ученике незбринуте. Тако ми је дете од 12 година било препуштено само себи.

На ванредном родитељском састанак у дворишту школе, то вече, сам чула од родитеља и колега из „Јевремове“ школе да сте деци претили да ћете звати полицију, ако не уђу у школу. ПРЕТИЛИ СТЕ ПОЛИЦИЈОМ МАЛОЛЕТНОЈ ДЕЦИ КОЈА СУ СТАЈАЛА У ШКОЛСКОМ ДВОРИШТУ?! Да ли је то могуће? Не могу да верујем, па желим лично да Вас питам.

Госпођо, као просветни радник не могу да замислим педагошку ситуацију у којој бих позвала полицију да интервенише међу децом! Или запретила деци да ћу позвати полицију. Замишљам младог професора који полаже стручни испит, комисија га пита како би решио неку ситуацију, рецимо… ученици су у дворишту и неће да уђу у школу, а кандидат одговори да би припретио полицијом. Тај би био црвеним словима уписан као неподесан за рад у просвети.

O tempora, o mores!

Са 26 година стажа у школи, свашта сам преживела, свакаве претње, уцене, радила сам без плате, без грејања, гађали су ме радном књижицом, смањивали проценат, лагали, дискриминисали, претили ми полицијом… Ја сам наставник од деведесетих година прошлог века. Но, никада нисам доживела ни чула да директор деци прети полицијом. Е, нек’ сам и то доживела, сад могу у пензију.

Као просветни радник, не могу ни да превалим преко уста да дете не иде у школу. Дубоко верујем да је школовање привилегија, да је знање моћ и својој деци, кад их испраћам у школу, кажем: „Уживај у привилегији образовања“. (мој млађи син полуди кад му ово кажем). Школовати дете у ОШ „Јеврем Обреновић“ је било привилегија и биће кад Ви одете. Срећом, школа нису директори, већ ученици, родитељи и наставници, генерације ученика које су изашле из школе, запослиле се, засновале породице и своју децу поново повериле овој истој школи. Поносим се што сам након 30 година поново у својој школи, сада као родитељ два одлична ученика примерног владања.

Којим компетенцијама Ви владате, шта размишљате, какав однос према деци имате? БРУКА И СРАМОТА! На ком се факултету, на ком семинару препоручује овакав начин решавања проблема? „Ако не уђете у школу, позваћу полицију!“ Ово треба цео град да чује. И волела бих да чујем образложење. Какви нам то ликови улазе у учионице и раде са децом? Дете од 12 година, без родитеља, док родитељ мисли да је дете ушушкано у школи и ради, база по улици. Још је требало да доживим да ме зову из полиције да су ми привели дете?

Својим ученицима и својој професионалној савести дугујем ред, рад и дисциплину у учионици. Да бих њима и себи омогућила да на миру и по реду урадимо писмени задатак, ја своју децу у четвртак нисам послала у школу. Седели су сами у кући, јер су ту безбеднији него у школи.

Упућујем Вас на Правилник о протоколу поступања у установи у одговору на насиље, злостављање и занемаривење (…запослени не сме својим понашањем, да изазове или допринесе нсиљу, злостављању и занемаривању – на пример: непоштовање личности и права детета и ученика, недоследност у поступању, необјективно оцењивање…) и (…увек када је запослени починилац насиља, злостављања и занемаривања према детету и ученику у установи, директор предузима мере према запосленом, у складу са законом, а према детету и ученику мере заштите и подршке на основу Правилника о протоклу)

Подсећам Вас на Протокол о забрани насиља и занемаривања, члан 11, који говори о психичком насиљу, део о забрани понашања које вређа углед, част и достојанство ученика, члан 112.

Директор је дужан да спроведе мере истраге и санкционисања оваквог облика понашања и да заштити ученике, а ко ће заштити ученике ако је починилац в.д. директор?

В.д. помоћник министра за основно образовање ми је, у одговору на пријаву о инциденту, нашироко објашњавао како је дошло до промене директора. То мене не занима. Откад су родитељи имали законско право да бирају директора? И откад је директор битан? Ја бившу директорку нисам видела, ни познавала до пре пар дана, кад се све ово закувало. Мене занима одговор на наводе да сте деци претили полицијом и на тај начин починили насиље над ученицима, користили говор мржње и мобинговали децу?

Ако је истина, БРУКА И СРАМОТА ЗА ПРОФЕСИЈУ !

Наташа Јовановић, родитељ ученика у ОШ „Јеврем Обреновић“ Шабац

Facebook komentari

Discussion5 коментара

 1. Ja sam roditelj.
  Moje dete ide u tu skolu.
  Sto lazete kad je direktorka uz pomoc skolskog odbora i gradonacelnika Zelenovica primoravala na savetu roditelja i pretila da je podrzimo.
  Sto lazete da se ne bavi politikom kada upravo to radi i primorava casicu roditelja uz pomoc gradske vlasti da joj pomognu da se vrati u fotelju.
  Hocu da moje dete ide redovno u skolu a politika i njena fotelja me ne intetesuju.
  Treba da je smene jer je pokazala ko je i sta je.
  TREBA ZAVESTI RED U TOJ SKOLI.
  PODNETI PROTIV VAS KRIVICNE PRIJAVE ZA ZLOUPOTTEBU SLUZBENOG POLOZAJA I ZA DITRKTORKU JELENU JEVRIC I NJENE POMAGACE.

 2. Slažem se, za ovo krivična prijava a ne da iskorišćavaju roditelje i decu da prikrivaju sta su sve radili u skoli i da sad još i ubiraju političke poene….Baš jadno,Jelena mislila sam da imaš više dostojanstva !!!!

 3. Sve je ovde jasno ali za zaposlene u dotičnoj školi imam par pitanja.
  Zašo sada osnivate sindikat, u minut posle 12, kako to da ste ćutali godinama, ignorisali naše štrajkove? Jahala vas je jedna direktorka nekoliko mandata pa su verovatno ukapirali da ste pogodan materijal, zato ste odabrani. Sada je kasno, ne stoji ni argument da nova jahačica „nije iz vaše škole“. Mogla je da se kandiduje i za mesto direktorke u Babušnici, ako ispunjava uslove.
  Drugo pitanje: koliko vam treba vremena da taj novorođeni sindikat prohoda i objavi zakonski štrajk? Niste čak ni u ovakvoj situaciji jedinstveni i to znate, a znaju i oni iz ministarstva i mudro čekaju da stvar legne. I leći će. Osim ako se ne desi ulica (na nivou države, čemu se nadam), ali neće, prodali smo se za siću. Znaju to oni a znamo i mi.
  Ja lično vas, kao kolega, podržavam.

 4. Бивша директорка Јелена је дивна и као човек и као радник! Можете је ви кудити из неке ваше зависти колико хоћете јавно, али сви знамо ,,колико је сати“, како је постављена нова директорка, можете стављати коментаре прикривајући свој идентитет,али, хајде! Не будите такви. Дајте своје име и презиме!

 5. Direktor škole nije (više) neko ko treba da pomaže učenicima i zaposlenima, on je eksponent ministra lično i (u ovakvom „naprednom“ shvatanju vođenja države) on je tu da kontroliše i zastrašuje. Jer to isto radi i ministar, svakodnevno. Od tada postaje nevažno kakav je ko kao čovek, igra se po nakaradnim pravilima na koja si svojevoljno pristao i nema dalje. Ucenjeni ste, ako iskočite iz te matrice dešava se ovo čemu smo svedoci. Ko se još seća Ljube Mosurovića, direktora škole iz Zemuna koji je isto ovako smenjen 2017, šta je sa protestom roditelja „do kraja“, da li je neko ispisao dete? Čudo za tri dana i kraj. Biće isto tako i ovde, jer problem nije u pojedincima već u sistemu a to se ne rešava institucionalno jer i nema veze sa institucijama. To se rešava na ulici ali mi nemamo više motiva čak ni za to.
  P.S Peta nedelja masovnih građanskih protesta u Francuskoj, zbog promenjenih uslova za penzionisanje. I prekjuče, konačno, poziv od strane vlasti, slatkorečiv, da se pristupi pregovorima sa sindikatima. E, tako se to radi.

Leave A Reply