ČEMU (KOME) SLUŽI POLICIJA?

0

Kroz holivudske filmove naučili smo da je slogan američke policije „To serve and protect“ (Da služi i zaštiti), pa smo valjda, kao generacija odrasla na tim filmovima, pretpostavili da naša policija ima sličnu ulogu. Znamo da im je na čelu ministar koji je kupio diplomu, i koji poziciju šefa unutrašnjih poslova koristi za ličnu promociju, i klevetanje političkih protivnika.

Ali to je politika, a policija bi, kao služba koja je osnovana da zaštiti građane, trebala da funkcioniše profesionalno, bez obzira na odluke šarlatana sa vrha. Bez predrasuda, i bez diskriminacije, prema svim građanima Republike Srbije.

Večeras (petak, 29.03.2019. godine) održan je 11. po redu protest #1od5miliona, gde je Savez Mladih Šabac učestvovao kao jedan od organizatora. Nakon više od dva meseca šetnje, doneta je odluka da se promeni trasa, i da se ide prema naselju Trkalište. Tačan raspored ulica je uredno prijavljen policiji, i to sedam dana unapred, sa napomenom da se menja trasa šetnje, a policija je dala dozvolu.

Osnovano je bilo očekivati da će saobraćajna policija izaći, i regulisati saobraćaj tokom šetnje, kao što je to činila prethodnih nedelja, i kao što to čini na protestima u drugim gradovima, te na taj način zaštititi građane koji protestuju protiv režima koji je svakog dana jedan korak bliže autokratiji. Ovo nije samo moralna dužnost policije, nego i zakonom definisana obaveza.

No, na večerašnjoj šetnji je bilo više nego upadljivo odsustvo policije na ključnim raskrsnicama u gradu. Redari organizatora su morali sami da zaustavljaju saobraćaj i usmeravaju vozila koja su bila na trasi šetnje. Ovo nije posao organizatora!

Građani, koji traže osnovna ljudska prava i slobode (za koje su se civilizovane države izborile još u 18. veku), su se osetili nesigurno, i nezaštićeno. Na sreću, redari su bili na visini ovog neočekivanog zadatka, i osigurali bezbednu šetnju za sve učesnike.

Kao Savez Mladih Šabac, oštro osuđujemo odluku Policijske uprave Šabac da ne pruži zaštitu svojim sugrađanima na večerašnjem protestu.

I istovremeno pitamo načelnika saobradajne policije u Šapcu – ko je doneo ovakvu odluku protivnu zakonu? Da li je ovo bilo političko naređenje, ili profesionalna odluka? I u čijem interesu oni obavljaju svoju dužnost – interesu svog naroda, ili interesu partije koja je uzurpirala državu?

Želimo da podsetimo sve zaposlene u Ministarstvu unutrašnjih poslova da država ima ovlašćenje upotrebe sile, samo zato što joj je narod poverio tu dužnost, ali, na kraju, građani naše zemlje su vrhovni nosioci legitimiteta.

S poštovanjem

SAVEZ MLADIH ŠABAC

Facebook komentari

Leave A Reply