Beograđani hajde prosvetlite me

1

SVE BRUTALNIJI NAPADI NA ŠABAC

Dobro, da se odmah razumemo. Mi iz provincije, bar ove bliže, ne volimo Beograd. I ja, iskreno, smatram da je taj grad veliko zlo za Srbiju. Naravno, svi mi imamo rodbinu i prijatelje koji žive u prestonici ali bez obzira na to mislim da tako veliki grad u ovako maloj zemlji ne može da donese ništa dobro a naročito ne sme da upravlja našim životima. Iz prostog razloga što se vi, kao onaj margarin iz reklame, u sve mešate i mislite da mi koji u Beogradu ne živimo treba samo vama da se klanjamo i da radimo isključivo ono što nam vi kažete. „Savetujete“ ili naredite.

E, sad kad smo ovo razjasnili da se vratimo bojkotu izbora. Oprostite mi na mom neznanju ili zabludi i činjenici da ne razumem zašto ste se toliko okomili na Šabac i nas koji u njemu živimo.

Evo, priznajem da ne razumem. Prosvetlite me!

 

Šabac je „špicoka“

Neću vas više nervirati pričama o Šapcu, ako ste iz mog dosadašnjeg pisanja shvatili, shvatili ste, ako ne onda je besmisleno da vam dalje objašnjavam. Nego da pričamo o bojkotu. Kakve su nam polazne pozicije? Mi imamo sve ono što vi u Beogradu nemate a tražite i želeli bi da imate!!!??? Dakle, u startu nismo ravnopravni pa otuda imamo drugačija mišljenja.

Ali, evo, primera radi, mi, koji imamo sve ono što vi nemate, treba da poslušamo vas, koji nemate ništa od onoga što mi imamo, i bojkotujemo lokalne izbore. To zanači da se odreknemo svega i „hijenama“ iz Srpske napredne stranke predamo, bez borbe, vlast u Šapcu.

I postanemo „golaći“ kao vi! Prosvetlite me!

 

Šta donosi bojkot nama a šta vama

Dakle, prosvetlite me ako grešim, ali ako u Šapcu predamo vlast naprednjacima ostaćemo bez „slobodnih“, kakvih takvih, medija. „Podrinske“, recimo, više neće postojati. Da li ćete se onda vi solidarisati sa nama pa ugasiti, na primer, „Danas“? Takođe, ni na Televiziji Šabac više neće postojati brojne emisije koje se tamo prikazuju. Da li ćete se sad vi solidarisati sa nama pa ugasiti N1? Eto, mi ćemo izgubiti emisiju „Podrinske specijal“ koju vodi i uređuje Hanibal Kovač i „Pravo pitanje“, a vi ćete se solidarisati sa nama pa „ugasiti“ „Pressing“ sa Jugoslavom Ćosićem, „temu jutra“, „temu dana“…

Ugasiće se i zabavno politička emisija „Dobar, loš, zao“ Nenada Kulačina i Marka Vidojkovića a vi ćete nas podržati tako što se više neće emitovati Kesićevih „24 minuta“, „Veče sa Ivanom Ivanovićem“, „Dar – Mar“ ili PLjiŽ. Pa i Oljin „Utisak nedelje“. „Kad ide june nek ode i uže“!

Ako nas „bojkotom“ terate da „ugasimo svetlo“ u Šapcu onda je pošteno da i kod vas, u Beogradu bude „mrak“.

Ili nije? Prosvetlite me!

 

U manjim gradovima život je drugačiji

U manjim gradovima život je potpuno drugačiji nego u Beogradu. Mi smo više upućeni jedni na druge ali i na budžet Gradske uprave. Šabac, sad, za kulturu izdvaja 7% budžeta. Međutim, primitivci iz Srpske napredne stranke koji pretenduju da dođu na vlast, a mi ćemo im to omogućiti jer slušamo vas, to će prvo ukinuti. Dakle u Šapcu više neće postojati festival „Pozorišno proleće“, za koji ste baš vi iz Beograda govorili da je najbolji festival u Srbiji, a i pozorište neće dobro proći. I opet vas pitam: da li će onda i u Beogradu prestati da rade pozorišta i da li ćete ugasiti sve festivale i kulturne manifestacije koje imate?

Mi, Šapčani, idemo sa vama u „bojkot“ i dajemo sve što imamo a vi se, iz „poštovanja“ preme žrtvi koju ćemo podneti, odreknete svega bez čega i mi ostanemo.

Hoćete li? Prosvetlite me!

 

Ovaj je lud, sigurno mislite

Mogu ja još da vam nabrajam šta ćemo mi izgubiti ako tek tako predamo vlast. Dosadašnja pretnja reketiranjem postaće stvarnost i „normalan“ način življenja pa će se mnoge firme pogasiti. Imate li vi, koji ništa od ovoga nemate pa samim tim ne možete ništa ni da izgubite, plan kako da nam pomognete u tom slučaju. Da nam porodice ne „pocrkaju“ od gladi, da nam deca ne beže iz zemlje ili da nas naprednjaci ne terorišu.

Narodna poslovica kaže: „tuđa ruka svrab ne češe“ a ima i ona: „po tuđim leđima ni 100 batina nije mnogo“. E, baš na ove dve poslovice mi liči ovaj „bojkot“ koji vi propagirate.

Da, ovaj je lud, sigurno mislite. Pa naravno da sam lud i treba nas sve strpati u ludnicu ako, zarad vaše „zajebancije“ srušimo vlastitu kuću i ostavimo decu na ulici!

Mada, možda grešim. Prosvetlite me!

 

„Pohabani“ političari

Hajde sad, vas nekolicina „pohabanih“ političara, koji glumite neku opoziciju, kojima je reč „bojkot“ slučajno izletela iz usta pa se sad držite toga „kao pijan plota“ da mi objasnite šta ovakvim „bojkotom“ možemo da postignemo a da potpuno ne propadnemo.

Nemojte samo da mi spočitavate onu vašu glupu frazu „što ranije niste mislili o tome“!

Recimo, da „bojkot uspe“, kao u Albaniji gde je izašlo 21,6% birača, i na izbore izđe samo, pa neka bude, 22,1% birača. Šta će se dogoditi ako pri tom u Parlamentu i lokalnim Skupštinama sede predstavnici: SNS-a. SPS-a, PUPS-a, Jedinstvene Srbije, SRS, Seljačke stranke, SPAS-a, ZVONA, onih lopova iz METLE, brojne stranke iz Sandžaka, Stranke nacionalnih manjina, Pokret socijalisata, Bogate Srbije, Srpskog pokreta obnove, oni Vacićevi, Firerovi i ko zna ko još raspoređeni tako da Vučićevi naprednjaci imaju 48,2% glasova? Pa mirno će vladati sledećih 100 godina.

Može li neko od vas da mi objasni šta će tada biti kod nas kad u Albaniji, recimo, nije bilo ništa.

Mada, možda opet grešim. Prosvetlite me!

 

Menjanje vlasti je ozbiljna stvar

Promena vlasti je ozbiljan proces naročito ako je vlast diktatorska kao ova Vučićeva. Tu ne pomažu lepe želje i „igrale se delije“. Morate da zanate šta hoćete i da imate plan kako to da ostvarite. Trenutno srpska opozicija nema ništa od toga pa su im Šabac i Paraćin odlično došli da time opravdaju svoje gluposti.

Mada, možda i ovog puta grešim. Prosvetlite me!

 

Sve mora stati

Da me pogrešno ne shvatite i ja sam za bojkot izbora jer ovo nije ni dobra ni pristojna zemlja. Ali sam za bojkot koji podrazumeva da tražimo da zemljom upravlja „Vlada nacionalnog spasa“ koju će činiti profesionalci u svom poslu a koji se nisu do sada okaljali u politici. Da im mandat bude najduže godinu dana i da im prioritet bude stvaranje uslova za fer izbore. Da institucije profunkcionišu i rade po Ustavu i Zakonu.

Ali to podrazumeva da u Srbiji, od onog dana kada se raspišu izbori, sve mora da stane i da se blokira do ispunjenja uslova. Da se ne ide na posao, da prestanu sa radom škole, pozorišta, nema sportskih takmičenja, nema kafana, nema…

Možete li vi to da organizujete?

Da stane cela Srbija a ne samo Šabac! Prosvetlite me!

 

Naivni Nušić i Domanović

I mada sam bio ubeđen da su Nušić i Domanović sve prdvideli grdno sam se prevario. Evo da uzmemo Domanovića. I takav um kao njegov nije mogao da predvidi da će u jednom trenutku u Srbiji biti dvojica potpuno istih Vođa. Ovaj iz vlasti i ovi iz opozicije. I, kako stvari stoje, za bilo kim da pođe „sluđeni“ narod ide u provaliju.

Gešim li? Prosvetlite me!

 

Da budemo iskreni

Sve mi se čini da se takozvana srpska opozicija nije iskrena i nije se obrušila na Šabac (i Paraćin) zato što izlazak na lokalne izbore može da donese neku štetu ukupnom „bojkotu“ u Srbiji. Imam utisak da, govoriću samo za moj grad, Šabac treba da bude samo kolateralna šteta u borbi „lidera“ opozicije za prestiž. A Zelenović je svojim radom i ponašanjem postao ozbiljan politički igrač. A to mnogima i u vlasti i u opoziciji smeta.

Zato hajde da budemo iskreni. I, „postavimo svaku stvar na svoje mesto“. Da ne rasipamo energiju u međusobnim obračunima.

Idemo li u „bojkot“ koji ima smisla ili idemo u „bojkot“ da bi uništili i ono malo normalnosti koja u Srbiji postoji? Prosvetlite me!

 

Restart

Nije još kasno. Vreme je da restartujemo glave i krenemo iz početka. Da znamo šta hoćemo i da imamo način kako to da sprovedemo u delo.

Za Srbiju.

NEKA PAMET I RAZUM POBEDE! DA MISLITE A NE DA VERUJETE!

Ivan Kovačević

 

 

 

Facebook komentari

Discussion1 Comment

  1. Evo ti prosvetljenja. 1. N1 je totalno nezavisna privatna televizija i ima stabilan izvor finansiranja, dok su Podrinske glasnik Dusana Petrovica i zavisne od njegovog finansiranja i para dobijenih po projektu od strane sabacke opstine. A svako ko zivi u Sapcu zna kako je kupljen TV Sabac i cija je to televizija. Tako da N1 nema potrebe da se solidarise sa TV Sabac i Podrinskim. 2. Zelenovic je bio clan saveza koji se zalagao za bojkot izbora. Nema nista lose u tome sto ce on izaci na izbore, ali je pokazao nedoslednost jel je usao u savez koji je od starta imao drugacije ideje, a njemu je to bilo poznato. Kad je okrenuo ledja savezu u koji je dobrovoljno pristupio, sta ce ga spreciti da ponudi gradjanima Sapca politicki program za lokalne izbore, a “ako” sutra pobedi da ne ispostuje to isto.

Leave A Reply