3

LIČNI STAV: HANIBAL KOVAČ

ŠLF i subotnja svirka, bila je civilizacijski iskorak u pristupu i poimanju savremene pop-rok kulture, rokenrola, pa čak i poezije i književnosti. Sve ovo što nabrajam je sublimacija neviđene energije koja je odisala sa scene i pristupa globalnim estetskim vrednostima. Pobediti predrasude je misionarski posao a uraditi to na prostorima gde vlada primitivizam, zloba i omeđenost u glavi je samo po sebi čudo velikih razmera. Ne, nama ne smeta kada se violončelo, filharmonijski instrument, stavlja u službu jednog drugačijeg žanra, npr. rokenrola, poput skandinavske “Apokaliptike” ili hrvatskog dua ali nam smeta kada se truba i ostali limeni instrumenti, stavljaju u službu istog žanra i principa! Dejan Petrović je po receptu postmodernizma, pokazao Šapčanima šta su i koje su planetarne muzičke vrednosti. Genijalni umetnik koji se izborio za umetničku slobodu i dostegao do svetskih umetničkih – izvođačkih vrhova. ŠLF se ovim koncertom u subotu, poslužio receptom velikih umetničkih festivala, na kojima su se razbijale predrasude i gde provincijalizmu u glavama nema mesta. Setimo se Bitefa, koji je konceptom, svojevremeno šokirao puritance i dežurne mrzitelje… Setimo se Egzita od pre 13 godina i legendarnog koncerta Esme Redžepove… Setimo se fenomenalnih džezera koji sviraju harmoniku… Da, u Šapcu se te subote 5. avgusta, održao najbolji koncert rokenrola ikada u ovome gradu. Subotnje izdanje Dejana Petrovića i njegovog benda, spada u red koncerata koji će svi prisutni pamtiti do kraja života!

P.S.

Mrzitelji, hejteri, “stručnjaci”, naprednjački botovi i ostali primitivci, možete sada da serete do mile volje, jer jedino to i znate! Kija, Luna, pa i nabeđeni a netalentovani šatro rokeri, svirajte onoj stvari do mile volje. Pitam se samo, gde će vas bes, zloba i lične frustracije odvesti?

 

 

Facebook komentari

Discussion3 Comments

 1. ŠLF ove godine je totalni promašaj , muzika nikad gora , a o bendovima koji su nastupali ni reči . Rado bih znao šta je cilj i značaj ŠLF-a. Komentari različiti , pretežno negativni , šira masa i tako nema gde za vikend da izađe ,da da sebi oduška , a onda ovakav vikend . Zaista se pitam ima li u današnje vreme bilo ko sluha za dobru muziku , za dobru gradsku žurku kojoj bi se oduševili i stari i mladi.
  Da , da ne zaboravim , ako si ti mator i voliš ofucanu muziku i ukus ti je takav kakav jeste , to ne znači da i drugi treba i moraju slušati takvo smeće. Postoje razni rap i rock bendovi uz koje bi narod igrao i pevao. Trube su odavno prevaziđene .

  • Trube su u Srbiji prevazidjene?
   Jednom, sam čula od poznanice isto to, samo na jedan drugi način.Eto, ona je čitala Hermana.H u srednjoj školi, i ona ga je još tada prevazišla. Svaka čast, našim “Naprednim” ljudima iz Srbije, kada mogu i da prevazidju trubu kao jedan deo svoje tradicije. Zar se danas i tradicija prevazilazi?

   • Moje mišljenje i stav sugrađana nema veze sa kako Vi navodite ” Naprednim” ljudima . Nisu svi baš u Srbiji ” Napredni ” , barem je to naš grad pokazao. Ali , dosta politike , muka mi je toga što se svugde provlači pa makar i nit politike kroz naše živote.
    Što se tiče trube , slažem se da je to tradicionalni muzički instrument donešen nama krajem XIX veka ( kao i drugi tradicionalni instrumenti , pa ih ne slušamo : tamburica , gusle , frula , frula dvojnica,, šargija , kaval , gajde ) , ali nije za svačije uho , a naročito ne za ŠLF . Nećemo valjda od tvrđave praviti vašar iz Guče.

Leave A Reply